Szoljon podcast

2023.11.14. 16:08

Női közösséget erősítenek a kezdeményezéssel Szolnokon

A Foglalkoztatási Célú Nonprofit Szervezet (FOCENOSZ) Women’s Lab csoportja a nők munkaerő-piaci reintegrációját, a hagyományos értékrend és hagyományaink ápolását, megőrzését, valamint a fenntarthatóságot tűzte ki célul. November 30-án konferenciát és kiállítást rendeznek. A női közösségfejlesztésről Fekete Anikó vállalkozásfejlesztő, háromgyermekes édesanyával Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett.

Pakainé Pusztai Nóra

Fekete Anikóval (balra) Daróczi Dorottya beszélgetett

Fotó: Mészáros János

Hogyan jött a gondolat, hogy Szolnokon legyen egy erős női közösség?

2018-ban létrehoztuk a Nők klubját, mely gyorsan kinőtte magát. Fő céljának a helyi rendezvények szervezését tűzte ki, azaz, hogy közösen tudjunk kapcsolódni egy-egy témára. Majd idén a FOCENOSZ-szal összefogva szintet léptünk. Az egyesületet a tanoda programjáról ismerhetik a szolnokiak, viszont alkalmazkodott a jelenbeli igényekhez, Fodor Andrea elnök kezdeményezésére felkarolták a női közösségépítést. Különböző ágazatokat működtetünk közösen, az egyik ilyen a Women’s Lab, melynek ötletgazdája Horváth Anikó. A közösség együttműködésének erejével, előadások és kerekasztal beszélgetések keretében igyekszünk a nők munkaerőpiaci helytállását, a megküzdési technikák fejlesztését, a nők vállalkozóvá válását és a családok stabilitását támogatni.

A Women’s Lab hogyan tudja megszólítani a nőket?

Idén júniusban már szerveztünk szakmai konferenciát, de november 30-án a nyilvánosság megszólításával tovább szélesítjük az érdeklődők körét, melyhez az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ad otthont. Öt órától előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel várjuk a szolnoki és térségi hölgyeket. Leszek kiállítók is, akik női célcsoportokkal foglalkoznak, akik számára fontos a nőknek szóló szolgáltatás, termékértékesítés, és szívesen bemutatkoznak.

A Women's Lab közösség együttműködésének erejével, előadások és kerekasztal beszélgetések keretében igyekeznek a nők vállalkozóvá válását és a családok stabilitását támogatni 
Forrás: Beküldött fotó

Van olyan korcsoport, akikhez kifejezetten szólnak?

Azt gondolom, hogy az, ahogy nőként jelen vagyunk a jelenben, és munkavállalóként vagy vállalkozóként, illetve még jó sok szerepben helytállunk, az elég széles célcsoportot jelent. A munka világát járjuk körbe, elsődlegesen a nők, mint munkaerőpiacon megjelenő célcsoportot céloztuk meg. Azonban a kiállítók szélesebb korcsoport számára is készülnek, a fiataloknak, nyugdíjasoknak is kínálna szolgáltatásokat, termékeket.

Hagyományőrzők eközben innovatívak is, s mindez egy stabil közösségre épül. Milyen szerepet kap a vidékfejlesztés?

Ha egy szóval szeretnék válaszolni: kulcsszerepet. Nagyon fontosnak érezzük, hogy vidéken tudjunk teret adni a nők fejlődésének, hogy egységben tegyünk jót és példát a jövő generációi számára. Szeretnénk, hogy a vidék méltó szerepet töltsön be a globális nevelés terén. S ha már innováció, akkor szeretném bejelenteni, hogy a Magyar Női Unió és a FOCENOSZ közösen alapította meg nők innovációs díját, mely pályázat 2024. 03. 08-án indul, s az eredményhirdetés a Szolnokon tartandó 9. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián adják át. Ez az elismerés azért született meg, mert szeretnénk felemelni azokat a vidéki nőket, akik értéket teremtve hoznak létre valami újat, egyedit, s ezáltal válnak példaképpé, motivátorrá.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!