2023.11.11. 19:55
Villámgyorsan rátalált a legfinomabb pörkölttorták titkára a bánhalmai hobbicukrász
A Bánhalmán élő Kéki Mihályné pár éve ismerkedett meg a grillázstorta készítésével. Mára egy szolnoki versenyen is megmérettette magát. Maga kísérletezi ki mintáit, hiszen a pergelttorta (pörkölttorta) -készítők féltve őrzik tudásukat.
Kéki Mihályné a most készült grillázstortával
Fotó: Daróczi Erzsébet
– Jelenleg a Tiszaág Integrált Szociális Intézmény Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye Fenyves Otthonában dolgozom. Férjemmel negyvenegy éve házasok vagyunk. Ő egy nagyon jó szándékú, dolgos, családszerető ember, a fiainkat is így neveltük.
A nagyfiam, Misi sajnos 2009-ben egy tragikus balesetben meghalt. Onnan egy 19 éves unokám van. Norbertnek két kisfia van, Richárd még velünk lakik. A férjem hentes Kunhegyesen, a Kun-Húsnál. A fiam elvesztése nagyon megviselt, a mai napig nagyon hiányzik, s amikor meghalt, pár napra küldtek el az előző munkahelyemről is, úgyhogy 2009 tragikus év volt számomra
– sorolta Kékiné Marika, aki gyerekkorában Bagon élő nagyszüleinél látott pergelttortát egy esküvőn.
– Eredetileg a menyasszonyi torta a piskóta, mert lágy, gyenge, mint egy nő, a vőlegénytorta a grillázs, mert kemény, mint egy férfi. Pár éve családi esküvőre készültünk, amikor a nagynéném mondta, hogy piskótát már jól sütök, tanuljam meg a grillázst is. Akkor még volt Bánhalmán egy néni, nála néztem meg, hogyan csinálja, de sajnos már meghalt, így azt gondoltam, az interneten kapok majd segítséget, de nem, mindenki őrzi a titkát. Így elkezdtem kísérletezgetni, az első tortát húgom fiának készítettem egy labdával. Két éve láttam a neten Gellén Erika tortáját, ami borzasztóan tetszett, megkerestem, és ő segített, így sokat fejlődtem, már tudok lovas hintót is. Egy alkalommal indultam a szolnoki tortakészítő versenyen is, oda a Szent Koronát csináltam meg, oklevelet kaptam – sorolta Marika.
– A nem sikerült tortáim sem vesznek kárba, férjem munkatársai szívesen megkóstolják, de munkatársaim is kérdezgetik, hogy nincs-e egy kis maradék. A kísérletezgetést is folytatom, most az izomalttal ismerkedem. A képen látható kosárka tortáján az ifjú pár így készült. Még nem vagyok elégedett a végeredménnyel, a torta oldalán található ehető cukorcsipkeminta is egy ilyen kísérlet eredménye. Amikor alkotok, számomra megszűnik a külvilág. Most egy húszéves, agrárvégzettségű ismerős fiúnak készítek járműtortát. A családomnak a hagyományos süteményeket is készítem, kedvenc a holland szelet, de minden jöhet, ami krémes és édes – árulta el a hírportálunknak Kékiné Marika.