Dr. Virágné dr. Vizdák Márta

2023.12.02. 15:30

Érdeméremmel ismerték el a mezőtúri gyógyszerész ötleteit

Egy évvel ezelőtt ő lett az év gyógyszerésze, a közelmúltban pedig Richter Érdemérem díjat vehetett át dr. Virágné dr. Vizdák Márta. A mezőtúri fiatal gyógyszerész innovatív gyógyszertári gyakorlatait ismerték el ezzel a megtisztelő címmel. Az elnyert támogatást munkahelye fejlesztésére fordítja majd.

Rimóczi Ágnes

Dr. Virágné dr. Vizdák Márta és dr. Feller Antal a díjátadón

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

A hazai egészségügyi szektorban dolgozó szakemberek munkájának elismeréseként a Richter Gedeon Nyrt. szakmai partnerek támogatásával hívta életre a Richter Érdemérem díjat. Ennek célja, hogy az orvosok és idén első alkalommal a gyógyszerészek mindennapi munkájának elismerésén túl támogatást nyújtson az olyan innovatív ötletek, jó gyakorlatok elterjedéséhez, amelyek elősegíthetik a teljes hazai egészségügy további modernizációját.

Idén egy mezőtúri gyógyszerész is pályázott, sikerrel. Dr. Virágné dr. Vizdák Márta „Gyógyszerészi kreativitás egy fenntartható jövőért” című pályázatát, mint az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs gyógyszerész munkáját jutalmazta a zsűri. 

A szakember a jó gyakorlatokat és azok megoldásait négy nagy innovatív témakörben, így a hulladékcsökkentés, a hatékony energiagazdálkodás (világítás, hőszabályozás, víz- és áramhasználat), az ökoszociális tevékenységek (életmód) és a járványprevenció területén mutatta be részletes értekezésében.

– A pályázatomban vázolt megoldásokat inspiráló eszközöknek gondolom egy olyan jövőkép eléréséhez, ahol a létezésünk középpontjában nem az igényeink, hanem a szükségleteink kielégítése áll. Az innováció itt nem egy kézzelfogható termék, hanem a javaslatok összességeként a tágan értelmezett gyógyszertári működési folyamatok újragondolásának ösztönzése – foglalta össze a nyertes pályamunkája lényegét a szakember, aki meglepetéssel és óriási megtiszteltetéssel fogadta az elismerést.

– Hihetetlen, hogy ennyi remek pályázó közül a kategóriában az én munkámat ítélte a legjobbnak a neves szakemberekből álló zsűri. Hatalmas élmény volt számomra részt venni a gálán, s az, hogy a díjat az általam mélyen tisztelt dr. Feller Antaltól, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójától vehettem át – hangsúlyozta dr. Virágné dr. Vizdák Márta, aki azt is elárulta, mire fordítja a díjjal járó honoráriumot.

Dr. Virágné dr. Vizdák Márta az elismeréssel
Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

– Gyógyszertárunkba több lépcsőfok megtételével lehet bejutni, így idősek, mozgáskorlátozottak és babakocsival érkezők számára nehezen megközelíthető az intézmény. Éppen ezért szeretném a megnyert összegből a patika bejáratát akadálymentesítetni. A kivitelezést megnehezíti, hogy a jelenlegi járdaszélesség nem optimális a kialakításhoz, duplájára kell növelni a méretet, amely költséges tevékenység – szólt a terveiről a gyógyszerész.

Az édesanyja a példaképe

A tehetséges gyógyszerész 2010-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, három évvel később ugyanott szerzett szakgyógyszerészi diplomát gyógyszerellátási szakgyógyszerész szakirányon. Tanulmányai után férjével, dr. Virág Attilával, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével szülővárosában, Mezőtúron telepedtek le, ma már két gyermekük is van. 

Munkáját saját családi gyógyszertárukban kezdte meg, a mezőtúri Újvárosi Gyógyszertárban, ahol azóta is dolgozik. Példaképe már kislányként is szakgyógyszerész édesanyja volt. Nagy megtiszteltetés érte, amikor előző évben nyert a Hungaropharma Zrt. által meghirdetett „Együtt a helyi közösségekért” elnevezésű pályázaton, illetve az általa vezetett gyógyszertár első helyezett lett a fenntarthatóság témájában meghirdetett országos, több fordulós Ökopatika Versenyen. Mindezek után 2022-ben elnyerte az „Év Gyógyszerésze” címet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!