Szoljon podcast

2024.01.30. 19:30

Bán Zsófia: Jó lenne, ha a szülők jobban hallgatnának az ösztöneikre

Hogyan kell jól gondozni egy csecsemőt? Biztos nem okozunk bajt a babánknak? Hogy etessük, hogy foglalkozzunk vele? Ezek a kérdések a legtöbb újdonsült szülőben felmerülnek. A szakember szerint jó lenne, ha a szülők hallgatnának az ösztöneikre a kérdések megválaszolásában. Bán Zsófia, csecsemőgondozási konzulenssel ezt a témát járta körül Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő.

Rimóczi Ágnes

Vendégünk: Bán Zsófia

Fotó: Mészáros János

– Hogyan került kapcsolatba a csecsemőgondozással?

– Amikor megszületett a középső lányom, akkor kezdtem el foglalkozni a témával, ugyanis ő sok fejtörést okozott nekem. Az első irány a babahordozási tanácsadó volt, megtanultam én is ezt, hordozási tanácsadó lettem, sok információt kaptam arról, hogy mi a biológiai norma, hogyan is működnek a csecsemők. Ezt követte egy gyermekágyas segítő tanfolyam. Alapból egyébként szociális munkás szakon végeztem a főiskolán Szegeden, s tizenkét éven keresztül az aszódi javítóintézetben dolgoztam, mint nevelőtanár, ahol rengeteg nevelési tapasztalatot szereztem. Ez mondjuk inkább a tinédzser korosztályhoz kapcsolódott, nem a csecsemőkhöz, feléjük a saját gyerkőceim kapcsán kerültem közel. A csecsemőgondozás a baba születésének pillanatától egy éves korig tart.

– Hogyan tudjuk jól gondozni a csecsemőnket? Mennyire hallgathatunk az ösztöneinkre?

– A legjobb lenne, ha mindenki az ösztönökre hallgatna. Tudjuk, hogy ez nem könnyű, hiszen rengeteg információt kapunk a témában különböző helyekről, ezek sokszor ellentmondóak. Tapasztalatom az, hogy mindenkinél ott van a belső hang, csak sokszor nem merik az édesanyák felvállalni azt, amit a szívük szerint tennének. Alapvetően nem lehet ezt nagyon elrontani.

– És ha mégis..? Milyen hitekkel, tévhitekkel szokott találkozni?

– Sokfélével. Ezek a szoptatás témájában szoktak leginkább előkerülni, vagy például azzal kapcsolatban, hogy fel szabad-e venni egy csecsemőt, ha sír, vagy hagyjuk inkább?

– S ilyenkor milyen tanácsokat szokott adni a friss szülőknek?

– Leginkább azt, hogy próbáljanak meg minél hitelesebb forrásokból tájékozódni. Elsősorban elismert szakértők szavaira adjanak. Mindig a saját családunkkal foglalkozzunk, ne másokat vegyünk példaként. Nem vagyunk egyformák, a babák sem egyformák, nincs értelme másokhoz hasonlítani a csecsemőnket. A tanácsokat is eszerint érdemes fogadni.

– Egy kisbaba születésével megváltozik a szülők élete. Hogyan fogadják ők a lelassulást? Hogyan ne siettessük a gyermekünk fejlődését?

– Nagyon nehezen. Olyan világban élünk, ahol ez alapvetően nehéz, baba nélkül is. Nagyon fontos ehhez az önismeret, ha felismerjük, hogy nekünk mire van szükségünk, az már jó út. Sokszor nekünk van igényünk bármilyen programra, nem a gyereknek. De meg kell találni az arany középutat. S minden pillanatot meg- és át kell élni, úgy van jól, ahogy történik. Ezt kell elfogadni.

– Tekintsünk vissza egy kicsit a magzati korra...

– Fontos, hogy már akkor kommunikáljunk a babánkkal. Ezzel már beültetünk egy olyan megoldási stratégiát, ami nekünk segít majd a megszületése után. Például megnyugtathatjuk egy dallammal, egy hanggal.

– Mire kell figyelni a baba tápláláskor?

– Az anyák 99 százaléka szeretné anyatejjel táplálni a babáját. Egy kimutatás szerint a baba hat hónapos korára már csak 25 százaléka szoptat. Még mindig amiatt megy nehezen az anyatejes táplálás, mert sok rossz információt hall egy anya. Első időszakban a korai éhség jeleket kell figyelni, akkor kell szoptatni, amikor a baba igényli. Ez megterhelő lehet, hiszen olykor kisebb megszakításokkal órákon át mellen van egy baba. Ha valakinek nincs elég teje, sok lehetőség van a továbbiakra, de fontos, hogy ekkor sem változnak a baba jelzései. Nem szabad megijedni, ha nincs túl sok gyarapodás. A legfontosabb, hogy támogató közeg vegye körül az anyát, nem szabad elbizonytalanítani őt a táplálással kapcsolatban sem.

– Meddig számít normálisnak a szoptatási időszak?

– A WHO ajánlása szerint kétéves korig tart. Ezen felül is lehet normális, de a kétéves kor a minimum. Fontos, hogy ne egyik napról a másikra akarjuk egyéb étkezésre szoktatni a gyereket.

– Mi az útravalója az újdonsült szülők számára?

– A szülők szerezzenek minél jobb önismeretet a gyerek születése előtt. Fontos emellett, hogy hiteles forrásokból tájékozódjanak a babagondozásról, a gyerekneveléssel kapcsolatban.

A beszélgetésből részletesen kiderül, hogy mikre kell figyelni a csecsemők életének első időszakaiban. A szakember arról is szól, hogy mire kell figyelni a baba sírásakor, hogy lehet-e következtetni a sírásból arra, hogy mi a baba problémája. Fontos, hogy az első másfél évben nem szabad megijedni, ha sok a változás a baba napirendjében.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!