Mesél a múlt

2024.02.25. 18:00

Bölcsőtől a sírig: sorsfordító pillanatokat mutat be a jászfényszarui kiállítás – videóval

A helyi családok féltve őrzött becses kincseiket ajánlották fel a szervezőknek.

Illés Anita

A Bölcsőtől a sírig címmel nyílt kiállítás február 17-én Jászfényszarun, a Régi Parókia galériájában. A Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság és a római katolikus egyházközség szervezésében megvalósult tárlat része volt a Házasság hete programsorozatnak. Témája a városban élő családok, közösségek jeles ünnepeihez, sorsfordító eseményeihez kapcsolódik.

A kiállítás március 28-ig tekinthető meg a szervezőkkel előre egyeztetett időpontban a Régi Parókia galériájában
Fotó: Pesti József 

Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy tavaly, amikor a Szeretetbe kapaszkodva – házasságkötések, rítusok a családban című kiállításhoz gyűjtötték az anyagot, a lakosoktól olyan sok becses kincset kaptak, hogy immár a harmadik tárlatot állították össze, mely az egész életet felöleli a bölcsőtől a sírig. Ezúttal 115 régi fénykép hívja igazi időutazásra az érdeklőket. Családi és egyházi ünnepekről, az egykori leány- és fiúiskola, a színjátszó kör jeles eseményeiről, a katonaságról, a ravatalozásról és temetésekről is láthatóak felvételek. 

A kiállítás rengeteg kincset rejt a múltból, legrégebbi ereklyeként egy 1899-ben készült családi kép került a falra. A fotokópiák mellett féltve őrzött emlékkönyveket, szentképeket, imakönyveket, születési értesítőket is bemutatnak. Érdekességként egy régi bölcsőt és benne egy több mint hatvan éves játékbabát is megcsodálhatnak az érdeklődők. 

A különleges tárlatot dr. Farkas Kristóf Vince történész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!