Különlegesség

2024.03.08. 13:55

Óriási siker a Szolnoki M(ámor): rangos díjat nyert mézével a fiatal mesterméhész

Különleges, helyi sajátosságú méz kerülhet Szolnok jelképei közé. Molnár-Kun Lilla mesterméhész ötlete és munkája nyomán megszületett a Szolnoki (M)ámor, mely már egy rangos díjat is besepert.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A (M)ámor méz csak részben fantázia név. A valóságban egy külön fajtamézről beszélünk – kezdte Molnár-Kun Lilla méhészmester, aki a közelmúltban megalkotta Szolnok mézét, ezért pedig elnyerte az Agrármarketing-különdíjat is. A szakember elárulta, a Tisza árterében él egy cserjenövény, aminek amorpha fruticosa a latin neve, de talán gyalogakácként és ámorakácként ismerősebb lehet.

Molnár-Kun Lilla különleges fajtamézzel gazdagította Szolnok jelképeit 
Forrás: Beküldött fotó

– Az akácfélékhez tartozik, de mégis egy külön mézelő növény. A virágzás kezdete május végét, június elejét jelenti, két-három héten át tart. Nagyon értékes, narancssárga virágpora van, a virág pedig lila színű, igazán mutatós, az ebből készült zamatos, illatos méz az ámorméz – sorolta a méhészmester. Molnár-Kun Lilla elárulta, ez a típus későn kristályosodik, illetve jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.

A szakember elárulta, több okból kezdte érdekelni ez a mézfajta.

Egyrészt nem igazán gyakori, számomra emiatt is különleges. A másik indok pedig, hogy ez a növény jellemzően a Tisza mentén él, ide köthető. Így a méz helyi, szolnoki méz

 – az ötlet is gyorsan megszületett, hogy talán érdemes lenne helyi értékként is beajánlani.

Egy szolnoki és mezőtúri méz hozott elismerést Molnár-Kun Lilla méhészmester számára 
Forrás: Beküldött fotó

Felvetettem a gondolatot a szolnoki önkormányzat marketing osztályán, ahol pozitív fogadtatásra talált. Így született meg a Szolnoki M(ámor)

 – részletezte Molnár-Kun Lilla.

A szakember számára nem ez az első elismerés: 2022-ben egy dunántúli regionális megméretésen is megversenyeztette ezt a különleges, „folyékony aranyat”, ott a Dunántúl méze lett. A közelmúltban pedig Agrármarketing-különdíjjal ismerték el munkásságát.

– Részben Szolnok méze, részben pedig a mezőtúri Túri Napraforgó méz megalkotásáért kaptam ezt az elismerést – árulta el a mezőtúri gyökerekkel rendelkező mesterméhész.

A Szolnoki (M)ámor csomagolása is szemet gyönyörködtető 
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!