szponzorált tartalom

2019.07.11. 09:00

Eladó ingatlanárak Szolnokon

Az ingatlanárak folyamatos emelkedése alól a szolnoki eladó ingatlanok sem kivételek. Míg a fővárosban háromszorosára emelkedtek már az ingatlanárak, úgy a vidéki városokban sokszor most tartanak ott az árak, mint pár évvel ezelőtt Budapesten. A legtöbben már nem is a fővárosban keresnek befektetési lehetőségeket, hanem a többi nagyváros felé kacsingatnak. De tényleg ekkora a különbség? Lassan megfizethetetlenek az eladó ingatlanok? És mi a helyzet az albérlet árakkal? Mekkora a különbség Szolnok és Budapest között jelenleg? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, ehhez pedig a Flatfy csapatától kapott infografikák állnak a rendelkezésünkre.

Mi az a Flatfy? Kik ők? A Flatfy egy észt startupként indult, ami jelenleg már 32 országban üzemel. Olyan egyedülálló keresőmotort fejlesztettek ki, ami egy helyre gyűjti az ingatlankereső-portálok hirdetéseit, így nem kell hat különböző keresőt megnyitni, hanem nekik köszönhetően már ki lehet indulni csak egyből is. Ráadásul a Flatfy magától kiszűri az ismétlődő hirdetéseket és az érvényteleneket is. A keresést náluk is lehet szűkíteni eladó házaktól lakásokig, albérletektől kiadó szobákig bármilyen igénynek megfelelően – mint például négyzetméter, szobák száma, vagy az érdekelt városrész alapján. Így hát ha valaki szeretne egyedül nekiülni a keresésnek, jelenleg a Flatfy nyújtja a legkényelmesebb lehetőséget az ingatlankereső portálok piacán.

Mindenki, aki keresett már valaha albérletet vagy eladó lakást tudja, mennyire hosszadalmas és fárasztó tud lenni ez a folyamat. Megtalálni az igényeinknek megfelelő lakóhelyet a büdzsénken belül, ideális körülményekben, majdhogynem lehetetlen. Éppen ezért sokan fel is adják még idő előtt, vagy megalkusznak álmaik feladásával. Pedig a szemfülesebbek mindig sikerrel járnak, ehhez csak tudni kell hol keresgélni.

Habár jelenleg is folyamatosan tombol az ingatlanpiac, az egyik legfőbb kétely, ami fel szokott merülni a keresőkben, az a pénz kérdése. Lassan már tényleg megengedhetetlenek a pesti lakások, hiszen a közel 243 ezer hirdetésből számított ingatlanok átlagára

Budapesten most több, mint 60 millió Forintra rúg. Elképzelhető, hogy ez a tömérdek hirdetés mennyiségének köszönhető, hiszen minimum tíz-, sokszor pedig hússzorosa a feladott hirdetések száma, a kínálat pedig akkora, hogy lassan meghaladja a keresletet.

Sokakat azonban ez sem tántorít el, hiszen ha Európa nagyvárosait vesszük figyelembe, még van hova drágulnunk, és az előrejelzések szerint még nem is fog megállni az árak emelkedése hazánkban. Ami azonban egyre nagyobb trendként kezd megjelenni a piacon az

a vidéki nagyvárosokban való befektetés. Minimum feleannyiért, de sokszor harmadannyiért lehet ugyanolyan paraméterű lakásokra szert tenni, ha az ember hajlandó kitekinteni a főváros sűrűjéből. Ráadásul a klímaváltozás okozta egyre komolyabb hőhullámok és

légszennyezettség miatt egyre népszerűbbek a vidéki városok főleg a családosok körében.

Szolnok erre jó példa, hiszen már a fiatalok körében is egyre népszerűbb a város. Ugyan csak 3 ezer hirdetés kering a piacon, mindössze 23 millió Forintnyi átlagáron mennek az eladó ingatlanok. Ez majdnem harmada a budapesti áraknak, ha pedig belegondolunk, hogy évekkel ezelőtt a fővárosban is hasonló áron keltek a lakások, lehet most érdemes Szolnokon is befektetni ingatlanba.

Albérletárakban egyébként nincs ekkora különbség, az mindkét város esetében hasonló arányban van az ingatlanárakhoz képest. Így Budapesten most az átlag albérletárak 300-400 ezer Forint körül mozognak, míg ez Szolnokon ismét csak harmadannyira, 111 ezer Forintra rúg. Természetesen a város adta lehetőségek és a megélhetés árában fellelhető különbségek megmagyarázzák az eltérés egy részét, azonban a maradék csak szimpla népszerűség kérdése lehet.

Ingatlanbefektetésben nincs működő formula, hogy mikor kell befektetni és hol, hiszen az előrejelzések ellenére is kiszámíthatatlan az alakulása. Ha viszont mégis találgatásba kezdenénk az elmúlt évek mutatta változásra alapozva, elég valószínű, hogy az árak továbbra is emelkednek majd, hiszen az egyre több beáramló külföldinek köszönhetően folyamatosan nő majd a kereslet, és a pénztárcájuk is megengedi majd a számukra még mindig javarészt olcsó árfekvésünket. Aki őket szeretné becélozni, annak érdemes nagyobb egyetemek és cégek közelében ingatlant vásárolnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!