Mezőgazdaság

2020.04.08. 19:00

A tavaszias időjárás kedvez a kártevőknek megyénkben

Az egyre tavasziasabbá váló időjárás kedvez a kártevőknek is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól kapott információk alapján az évnek ebben a szakaszában az őszi kalászosokban, őszi káposztarepcében, lucernásokban, legelőkön, gyümölcsösökben a mezei pocok jelenléte a megye szinte valamennyi tájegységében észlelhető.

Kovács Berta

A rágcsálók jelenlétéről egyébként a gazdák már korábban is beszámoltak hírportálunknak. A gazda feladata, hogy felmérje, felméresse a fertőzöttséget. A védekezéshez – szükséghelyzeti engedéllyel 2020. május 30-ig – rendelkezésre áll rágcsálóirtó készítmény, amelyhez a gazdák növényvédelmi szakirányítójukon keresztül juthatnak hozzá.

Az őszi káposztarepcében a repcefénybogár tömeges megjelenése okozhat problémát, mert a kártevő megjelenése hirtelen felmelegedés esetén várható. A jelenléte fűhálózással, sárga ragadó lapokkal követhető nyomon.

– Repcefénybogár van és a későbbiekben lehet rá számítani jelentős mennyiségben – hívta fel rá a figyelmet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is.

– Ez a kártevő a repce virágbimbóját és virágkezdeményét károsítja, ezért a virágzási időszakban a kezdet kezdetén kell védekezni ellene, még mielőtt megkezdődne a beporzás. Az előrejelzés alapján, megelőző jelleggel történik a védekezés, amit lehetőleg az esti órákban kell végezni, amikor a méhek már nem repülnek, nehogy a beporzást végző rovarok állományában is kárt tegyünk – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba.

A kormányhivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy fejtörést okozhat az őszi kalászosokban a fejlett kora tavaszi gyomok tömeges megjelenése, több helyen a lisztharmat, szeptória, helmintospórium tünetei is megfigyelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!