ingatlanpiac

2020.07.01. 07:00

Keresik az olcsó falusi telkeket a megyében

Az utóbbi években igencsak megugrott ingatlanárak miatt többen fontolóra veszik, hogy inkább telket vásárolnak minél kedvezőbb áron. Értékesítői információk szerint a 4-es elkerülő út mentén fekvő településeken észrevehetően nőtt az érdeklődés a porták iránt is.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Vidéken inkább a kis értékű portákat és házakat keresik – mutatott rá Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– De azt nem lehet mondani, hogy járványveszély alatt megugrott volna irántuk az érdeklődés. Egyértelműen nőtt viszont a kereslet azokon a területeken, ahol most kiépül az elkerülő út. Tiszapüspökinél észrevehető a mozgolódás. Van olyan ingatlan, amit öt-hat éve árultunk, és nem akadt jelentkező, most viszont elkelt, éppen az út miatt. Ebből az okból kifolyólag például Besenyszögön is nőtt az érdeklődés. A többi kistelepülésnél még pangó állapot jellemzi a piacot, főleg ott, ahol nem olyan jó a tömegközlekedés, rossz az utak állapota, nem nagyon van a környéken munka, de az is meghatározó, milyen a közbiztonság.

– De az érezhető, hogy amint a vírushelyzet nagyrészt lecsengett, megmozdult a piac, főként a régebb óta folyamatban lévő üzletek értek be. De azt kell mondani, és ez igaz a környező településekre költöző szolnokiak esetén is, hogy az emberek nagy része azért ezeken a településeken keres portát, mert nincs elég pénze, hogy a város területén vegyen telket vagy házat. Bár előszeretettel hivatkoznak arra, hogy azért keresgélnek mondjuk Tószegen, mert könnyebb bejönni a belvárosba, mint Szandáról, de igazából az anyagiak meghatározók – fejtette ki az ingatlanszakember.

Egyes településeken pedig lényegében ingyen is hozzá lehet jutni telekhez. Többek között Tiszajenőn is. Még évekkel ezelőtt a lakónépesség megtartása, növelése érdekében döntöttek úgy, hogy a letelepedni szándékozóknak szinte ingyen, mindössze 5 forintért adják el az önkormányzati portákat.

– Ez a rendelet még mindig él, a fiatalokat továbbra is ösztönözni szeretnénk, hogy itt maradjanak – erősítette meg Virág József polgármester.

– Azonban ha öt éven belül nem kezdik meg az építkezést, akkor kell kifizetniük a telekárat. Korábban elkelt már így több porta. Most is van két ilyen családunk, csak az egyiknél gond van az építési vállalkozóval, perben állnak, így nem tudják időre teljesíteni a feltételeket. De akkor is ragaszkodnak a portához, ha fizetniük kell érte.

Az Ingatlannet.hu adatai szerint magántulajdonban lévő telket is mind gyakrabban hirdetnek Jenőn megvételre. A vételárak jelenleg 900 ezer és 1,65 millió forint között mozognak., ezért a pénzért 800 – 900 négyzetméteres területeket kapni.

Csataszögön is úgy döntöttek a múlt évben, hogy felkínálják a beépítetlen önkormányzati telkeket a letelepedni szándékozóknak vagy azoknak a fiataloknak, akik helyben képzelik el jövőjüket. Nulla forintot kell fizetnie annak, aki építkezik. El is kelt már egy ilyen porta, de hiába ingyenes, a többire nemigen van érdeklődés. Mint Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester rámutatott, az a gond, hogy nagy, négy-ötezer négyzetméteres portákról van szó, amit időigényes rendben tartani, viszont a terület talaja nem kedvez a növénytermesztésnek. Ingatlanértékesítőknél viszont 2,5 millióért több mint 9000 négyzetméteres területet kínálnak itt megvételre.

Tiszasasra is alacsony telek árral csábítanák a betelepülőket.

– Sajnos nincs saját tulajdonú üres telkünk, amit eladásra szánunk. Viszont van egy olyan „programunk”, hogy az elhanyagolt, gazdátlan telkek, romos házak tulajdonosait megkeresem, és felajánltatom a területet a településnek. Ezeken van általában valamilyen pénzügyi teher, ezt kifizetjük, és abban az árban értékesítjük. Néhány százezer forintot kérünk értük, ami helyi viszonylatban még mindig jó árnak számít – mondta hírportálunkat Vágner István, Tiszasas polgármestere.

Kőröstetétlen polgármestere, Pásztor Imre elmondta, a kisközségben egy átlagos méretű telek jelenleg 500 ezer és egymillió forint összegben talál gazdára, elhelyezkedéstől függően.

– A település rendezettsége és elhelyezkedése nagyon sokat számít. Tetétlen fő vonzereje, hogy jó a közbiztonság, teljesen ki van építve az infrastruktúra. Emellett Szolnok, Kecskemét és Cegléd is viszonylag gyorsan elérhető – hívta fel a figyelmet a falu első embere. Miután hozzátette, gyakran előfordul náluk, hogy az érdeklődők az önkormányzathoz fordulnak, hogy tudnak-e a faluban eladó telekről, házról. Az ilyen esetekben rendre felvilágosítást ad a hivatal.

Drága a telek az turisztikai helyeken

Cserkeszőlőn húszmillió forintért kínálnak egy háromezer-nyolcszáz négyzetméteres építési telket – méretéből adódóan akár befektetési céllal is érdemes megvásárolni, például apartmanokat is fel lehet raja húzni. Hasonló célzattal árusítanak egy ötvenkilencmilliós, közel tizenötezer négyzetméteres telket is. De vásárolhatunk olcsón is: van például nyolcszáz négyzetméteres terület is, ami kétmillióért várt gazdára.

Abádszalók üdülőterületén kínálnak ezeregyszáz négyzetméteres telket hatmillió forintért, de kaphatunk ötszázhetven négyzetméteres portát is kétmillió forint alatti árért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!