Jászkunság

2020.07.06. 11:30

Újra megtelnek a kempingek

A járvány hatására az ökoturizmus is felértékelődött. A lazítások következtében a kempingek foglalási aránya visszaállt a tavalyi szintre, a szakemberek szerint talán tíz százalékkal meg is haladja azt. Az aktív kikapcsolódás és a természetközeliség lehetőséget biztosít a biztonságos távolságtartásra.

Munkatársainktól

Egyre nő a belföldi nyaralások, szállásfoglalások aránya, a kempingek forgalma is egyre emelkedik

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Mindenképpen tapasztalható, hogy az emberek szeretnének utazni. A biztonság iránti igény felértékelődött, így megugrott a belföldi nyaralások, szállásfoglalások aránya. Megyénkben kiemelt térség a Tisza-tó, ahová ha idén nem is, de jövőre már biztosan rekordszámú kerékpáros érkezik – tudtuk meg Galó Anitától, aki az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület elnöke és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal titkára. Szerinte a tisztaság, a higiénia, a rugalmas foglalási lehetőség és összességében a minőségi szállások kerülnek a fókuszba, amiért a vendégek hajlandóak többet is fizetni.

– Elképesztő mértékben indult meg a szálláshelyek lefoglalása az utóbbi pár hétben, főként a magánemberek, családok és baráti társaságok jelentkeznek – mondta hírportálunknak Nagy Krisztián, a tiszafüredi Albatrosz Kikötő és Kemping tulajdonos-ügyvezetője. Népszerű, de akad még szabad sátorhely, szemben a faházakkal, amelyek pillanatok alatt elfogytak. Az ország minden pontjáról érkeznek foglalások, még Sopronból is, de a többségük Budapestről és Pest megyéből.

– Sokan mondják, hogy nagyon régen voltak a Tisza-tónál, többnyire külföldön nyaraltak az elmúlt években, de idén belföldön maradnak – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

– Feltűnő, hogy már egyre többen foglalnak szeptemberre is, egyre csökken a szabad helyek száma az őszi hónapban – fűzte hozzá. Az igények folyamatos változása ellenére továbbra is a strandolás, a csónakbérlés, a horgászat, a túrázás, valamint a kerékpározás a legnépszerűbb elfoglaltság a nyaralók körében.

Bizakodóan tekint a nyári hónapokra Csinády László, a Tiszaföldvári Gyógyfürdő és Kemping vezetője. Az előző években Németországból és Hollandiából is érkeztek vendégek, most leginkább a belföldön utazókra számítanak.

– Országosan tapasztalható, hogy külföldre nem szívesen indulnak a magyarok, így a belföldi szálláshelyek, különösen az ilyen eldugottak, mint a miénk, fellendülőben vannak. A tavalyi évhez hasonló meleg nyár esetén nyolcvan százalék körüli foglalási arányra számítunk – számolt be Csinády László.

Idén a Nemzeti Turisztikai Adatközlő Központ új feltételeket szabott a kempingek működésének, egyebek mellett az üzemeltetőnek huszonnégy órás portaszolgálatot kell biztosítani, ahol elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet felügyelni a rendet.

– Három alkalmazottal oldható meg a helyzet, de mivel kevés férőhelyes a kemping, nem tudjuk kigazdálkodni a költségeket, így lemondtunk a sátoroztatásról és a lakókocsikról. A Nyírfa kempinget egyéb szálláshellyé minősítettük át – részletezte a Tiszaföldvári Gyógyfürdő és Kemping vezetője.

Idén különböző komfortfokozatban hetvenhét főnek tudnak szállást biztosítani Földváron. Elsősorban a nagyobb felszereltségű bungalókat keresik a vendégek, a különféle, már-már hagyományos rendezvények idején viszont teljesen megtelnek a szálláshelyek.

– Vannak törzsvendégeink, akik évről évre visszajárnak, de érkeznek például vízilabdások is, akik edzőtábort tartanak majd. Augusztusban szinte nincs szabad helyünk. Úgy látom, szépen beindult minden, júliustól a turizmus a szokott szintre térhet majd vissza – hangsúlyozta Csinády László.

Egyre nő a belföldi nyaralások, szállásfoglalások aránya, a kempingek forgalma is egyre emelkedik
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az idén tízéves Kumánia Kemping és Ifjúsági Szálláshelyen is van érdeklődés, foglalás a nyári időszakra.

– Az öt faházba, illetve a lakókocsis kempingbe is folyamatosan emelkedik a foglaltság. A családosok a faházakat részesítik előnyben, hiszen itt biztonságban, a tömeget elkerülve üdülhetnek. A lakókocsis közösségek is éledezni kezdtek, fokozott figyelmet fordítunk a tisztaságra, a higiéniai előírásokra a közösségi helyiségekben. Sajnos az esküvők közül többet áthelyeztek a következő évre, de így sem leszünk lakodalom és rendezvények nélkül. Céges csapatépítőket, családi-baráti összejöveteleket, autós találkozókat, strandröplabda-edzőtábort és napközis táborokat is tartanak idén nyáron – mondta Zámbori Péter, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője, aki azt is elárulta, hogy terveik szerint szeptember 12-én ünnepli meg a Kumánia a kemping és ifjúsági szálláshely megnyitásának tizedik évfordulóját.

Rendhagyó programokkal csábítják a látogatókat

A jászszentandrási termálfürdő és kemping május végén nyitotta meg kapuit. Óvintézkedések bevezetésével újraindult az élet. A napsütés június utolsó hétvégéjén sok embert csábított a strandra, és a kempingben is nagy forgalmat bonyolítottak le. A termálmedencét újra lehet már használni, ami szintén vonzza a fürdőzőket. Hamarosan átadják a megújult öltözőt. A kempingben a sátor- és lakókocsihelyek mellett a vendégek kedvelik a faházakat és a kőépületeket is. A járványügyi korlátozások feloldásával ismét nő a belföldi vendégek foglalásának a száma.

– Az elmúlt hetekben a visszajáró külföldi, főként német és holland kempingezők is jelezték, hogy júliusban útnak indulnak – mondta Morvai Zoltán, a termálfürdőt és kempinget üzemeltető Andrástermál Kft. ügyvezetője. Tavaly a kempingben tizenötezer vendégéjszakát regisztráltak. Az elmúlt időszak kiesése miatt ez a szám jó, ha idén tizenkétezer lesz – tette hozzá. Programokkal is igyekeznek látogatókat csábítani a létesítménybe. Augusztus 19-én strandfesztivált szerveznek, éjszakai fürdőzéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában