Szolnok

2020.12.12. 15:30

Hétszáz álláskereső helyezkedett el a támogatásoknak köszönhetően

A járványhelyzet miatt online tartották meg pénteken a Szolnoki Foglalkoztatási Paktum utolsó ülését.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A huszonkilenc főt számláló szervezet tagjai 2017-ben vállalták fel, hogy együttműködnek a helyi munkaerőpiaci problémák azonosításában és a hosszabb távú foglalkoztatási stratégiai célok elérésében.

A 2021. január 31-én záruló programot az unió támogatásával a szolnoki önkormányzat, a megyei kormányhivatal és az Impulzus Egyesület konzorciumi formában valósítja meg. A projekt összege 1 266 496 244 forint.

A programba 1335 hátrányos helyzetű szolnoki álláskeresőt vontak be. 901 főnek ítéltek meg foglalkoztatást elősegítő támogatást: 280 fő bérköltség-támogatást, 278 fő munkatapasztalat-szerzési támogatást, 281 fő bértámogatást és 62 fő vállalkozóvá válási támogatást kapott. 250-en munkaerőpiaci képzésben vettek részt.

A projektben biztosított támogatásokkal összesen 707-en helyezkedtek el.

A pénteki fórumon dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke kihangsúlyozta, hogy az utóbbi években folyamatos a gazdaság növekedése. Idén vezetjük a megyék közötti rangsort, és jó esély van rá, hogy 2900 milliárd forint körüli összteljesítményt érjünk el. A feldolgozóipar áll az élen.

Ezt követően Szalay Ferenc polgármester és dr. Szabó Attila, a Debreceni Egyetem Szolnok Campus igazgatója adott tájékoztatást a megyeszékhely elkövetkező tízéves gazdaságfejlesztési terveiről. A városvezető elmondta, az Innovációs Minisztérium a kormány döntése értelmében fejlesztési térségeket, kreatív régiókat jelölt ki az országban, melynek a megyénk is része. Az erre vonatkozó fejlesztési elképzelések mentén kellett megfogalmazniuk a megyei, illetve a városra vonatkozó programot. Ez a Szolnok 2030 program, ami tízéves időszak fejlesztési elképzeléseit öleli fel.

A gazdaságfejlesztési lehetőségeket, közlekedési infrastruktúra fejlesztését, az oktatás, főként a felsőoktatás erősítését, az IT-szektor fejlesztését egyaránt taglaló stratégiát a campusigazgató mutatta be.

A gazdasági lehetőségeinkre épített stratégiai elképzelések szoros összefüggésben állnak a foglalkoztatási törekvésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!