JÁSZKUNSÁG

2021.02.28. 07:00

Az enyhe időjárás kedvezett a károsítók áttelelésének

Fontos a kártevők elleni alapos fellépés.

Kovács Berta

Ez idő tájt aktuális feladat még a szőlő-, gyümölcskultúrák tavaszi ápolása. Az enyhe tél alig gyérítette a károsítókat. Fontos a láthatóan beteg hajtások, a gyümölcsmúmiák, a kártevők áttelelő fészkeinek eltávolítása és megsemmisítése. Ezt követően az alapos lemosó permetezés elvégzése következhet a károsítók mechanikailag el nem távolítható, a kéregrepedésekben, rügypikkelyek alatt meghúzódó áttelelő képleteinek elpusztításához.

– A gyümölcsösökben, a repcében és az áttelelő gabonákban végzendő aktuális növényvédelmi feladatok elvégzésének ütemezésénél elsősorban a károsítók előrejelzését tartom fontosnak – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– Az áttelelt, fejlődésnek induló repce esetében az előrejelzés alapján a kártételi veszélyhelyzet esetén javasolt a rovarölő szeres védekezés. A gyümölcsösökben a rézzel, kénnel, rézkénnel történő lemosó permetezés javasolt rügyfakadás előtt. Aktuálisak a tápanyag visszapótlási munkák, fejtrágyázás, alaptrágyázás, mezo- és mikroelem- trágyázás lehetőleg kevert műtrágyák használatával. Szántóföldön, mint már említettem, elsősorban a repcekártevők ellen kell védekezni a növény megindulása esetén.

A gyümölcsfák rügypattanása, rügyfakadása időjárásfüggő, de meghatározó, hogy milyen fajtáról van szó.

– Szaporítás kapcsán tudni kell, hogy az őshonos fajták ellenálló képessége a szélsőséges időjárásra sokkal eredményesebb. A gabona állományát illetően indokolt a folyamatos gombabetegség-felmérés (fuzárium, rozsda, lisztharmat). Amennyiben szükségessé válik a védekezés, akkor az előrejelzések alapján kell végezni a munkafolyamatokat. Az esetleges fagykárok elleni védekezésnél a kálium használata ajánlatos lehet – magyarázta Hubai Imre Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!