Galériával

2021.09.17. 19:55

Megnyílt a jubileumi Jász Expo Jászapátin

Szakmai fórummal, gazdasági kiállítással és vásárral, hagyományőrző és szórakoztató programokkal nyílt meg pénteken a tizedik Jász-Expo és Fesztivál Jászapátin. A vasárnapig tartó jubileumi rendezvényen mintegy hatvan cég és vállalkozás mutatja be termékeit, szolgáltatásait a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium sportcsarnokában és udvarán.

Illés Anita

Egy év kihagyás, a világjárvány nehéz időszaka után hétvégén ismét megrendezik a Jász-Expo és Fesztivált, melynek első alkalommal Jászapáti ad otthont. Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a rendezvény megnyitóján köszönetét fejezte ki a vállalkozásoknak, hiszen helytállásuk is hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány után a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

Mint mondta: az elmúlt évtized alatt a Jász Expón kiállítók mindig bebizonyították, készek arra, hogy munkájuk legjavát adják és együtt dolgozzanak mindazokkal, akik a térség, az ország érdekeit tartják szem előtt. A regionális kiállítás sikerének titkai között említette a kemény munkát, a legértékesebb jász hagyományoknak a továbbvitelét. Ezenfelül olyan termékeknek az előállítása is szükséges a sikerhez, amelyek megnyitják a vásárlók kapuit nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is.

A tárcavezető emlékeztetett: a magyar gazdaság a járvány előtti időszakban a legjobbak közé tartozott a növekedést tekintve.

– 2014 és 2019 között átlagosan 4,1 százalékkal növekedett a magyar gazdaság miközben az unió átlagos növekedése 2,1 százalék volt. 2019-ben mi produkáltuk az egyik leggyorsabb növekedést, 4,6 százalékot – mondta.

– A magyar kormány a járványidőszakban azért hozott gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási intézkedéseket, hogy minél gyorsabban elérjük azt a teljesítményt, amit korábban elértünk. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság 2021 második negyedévében elérte, sőt kismértékben már meg is haladta azt a teljesítményt, mint ami a járvány előtti időszakot jellemezte.

Erre az unióban csak hat ország volt képes.

– Az ipari termelés az év első felében tizenhét százalékkal emelkedett, folyamatosan nőnek a beruházások – tette hozzá. Varga Mihály kitért arra is, hogy az Észak-Alföldi régió gazdasági teljesítménye 2010 óta megkétszereződött, a munkába állók száma húsz százalékkal emelkedett.

Pócs János a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett elmondta, hogy a jászsági vállalkozások a világjárvány okozta kihívásban nem a problémát, hanem a lehetőséget látták. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági fejlesztéseknek köszönhetően az előző évhez képest minden jelentős gazdasági egység növelte árbevételét. Az elért eredményekért köszönetet mondott a cégeknek, a munkavállalóknak és a kormánynak is. Hozzátette: a növekedéssel nemcsak a cégek járnak jól, hanem az önkormányzatok is, Jászberényben például egymilliárd forinttal nőtt az adóbevétel.

Farkas Ferenc Jászapáti polgármestere elmondta: az elmúlt évek hagyományteremtő rendezvényét folytatva segítséget, kitörési lehetőséget kívánnak biztosítani a kis- és közepes vállalkozásoknak a nagyobb testvéreik jelenlétében. A Jász Expo és Fesztivál lehetőséget ad a gazdasági kapcsolatok szélesítésére és családi szórakozásra is.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a cégek megfontolt gazdasági döntései, jövőbe vetett hitük és a kormányzat által nyújtott segítség visszaemelte a megyét abba a pozícióba, ahol korábban is tartott. Méltatta a helyi közösségek erejét, amelyre az előttünk álló időszak kihívásaiban is szükség lesz.

Díjazták a vállakozásokat

A rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, a X. Jász-Expo vásári nagydíját a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zrt., a vásárdíjat a jászberényi Szatmári Kft. kapta. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíjában a White Plast Kft., Jászapáti város különdíjában a Sütőház Kft. részesült. A Jászsági Önkormányzatok Szövetségének különdíját Jászfényszaru város standja kapta.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díját a Rosenberger Kft., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a jászberényi Balkon Virágkertészet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elismerését a kunszentmártoni UNITURN Kft., a Jászsági Menedzser Klub Egyesület különdíját a jászapáti Radius Signage Kft. kapta. Az expót szervező Novico Iroda különdíjában a Téba Tüzép részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!