SZOLNOK

2021.10.11. 14:08

Újabb milliárdos fejlesztéssel erősíti világpiaci pozícióját a McHale

Valamire való alföldi nagyvárosból nem hiányozhat legalább egy jól prosperáló mezőgazdasági gépgyár. Szolnokon több is van. A megyeszékhely szemszögéből azonban az egyik legjelentősebb ágazati nagyvállalat magas iparűzési-adóbevétel, kiegyensúlyozott foglalkoztatás és folyamatos fejlesztés tekintetében a McHale Hungária Kft. Az ír családi vállalkozás szolnoki cége hétfőn projektbemutatót tartott, bejelentve az újabb 1,3 milliárd forintos beruházását.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

A McHale Hungária Kft. egy energiatakarékos és környezetbarát festőüzemet létesített, melynek alapkövét még 2019 májusában helyezték el. Az új, közel négyezer négyzetméteres csarnok tavaly elkészült, ám a világjárvány veszélyei és a vele járó óvintézkedések miatt ünnepélyes és hivatalos megnyitó nélkül kezdte meg működését. A hétfői projektbemutató tulajdonképpen ezt a ceremóniát is igyekezett pótolni.

Kiss Tamás, a szolnoki társaság ügyvezetője és Makra Ferenc, a kft. műszaki vezetője a megye és a város elöljáróinak tartott látványos projektoros előadáson számolt be a cég tizenhét éves szolnoki jelenlétéről, illetve az új festőüzem állapotáról, továbbá az elkövetkező egy-másfél év múlva megvalósítandó több mint 1,3 milliárd forintos újabb fejlesztéséről.

Kiss Tamás a múltat idézte fel beszámolójában. Mint ismert, a bálázáshoz és bálacsomagoláshoz szükséges mezőgépek gyártására szakosodott ír családi vállalkozás 2004-ben vásárolta meg a korábbi szolnoki Mezőgép ingatlanvagyonát. Eleinte 27 főnyi munkaerővel végezte feladatát, forgalma néhány tízmillió forint volt.

Mára mintegy háromszázan dolgoznak a cégnél, és milliárdos nagyságrendű a forgalma.

A magas minőséggel, a partnerek igényes kiszolgálásával a cég a piaci versenyben folyamatosan erősítette pozícióját, s 2010-ben már el is nyerte „Az év vállalkozása” címet. Világszínvonalú munkájukat erősíti, hogy immáron öt világrészen több mint 55 országba szállítják termékeiket. Mára meghatározó világpiaci szereplője az ágazatnak. A társaság a költséghatékonyságot is figyelem előtt tartva építtette meg új komplett KTL és porfestő technológiát magába foglaló festőüzemét.

Makra Ferenc a jelenről szólt. Mondandójában kiemelte, az immáron „Zöld” jelzővel illetett McHale elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a hatékony energiafelhasználás melletti gyártásnak. Az új üzem új technológiája teljesen automata, a gyártósor elenyésző felhasználatlan alapanyaggal gyártja készre termékeit.

A cég vezetése üzemlátogatást is tartott a város és a megye elöljáróinak
Fotó: Mészáros János

A projektbemutatón jelentették be, hogy a McHale Hungária Kft. az elkövetkezendő egy-másfél évben várhatóan újabb 1,3 milliárd forint összegű beruházást tervez. Ennek egy része egy új CNC lézeres lemezmegmunkáló központ és egy új CNC élhajlító berendezés, valamint két új hegesztő robot, ezek mindegyike már beszerzés alatt áll. A társaság ezen túl egy új üzemcsarnok megépítését is tervezi, mellyel a telephelyen működő beszállítópartnerek körét kívánja bővíteni. Ezáltal elmondható, hogy a vállalat tizenhét éves működése alatt hozzávetőlegesen kilenc milliárd forintos fejlesztést hajtott végre.

A rendezvényen részt vett mások mellett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott és Szalay Ferenc polgármester is, akik egyaránt köszönetet mondott a társaságnak az elmúlt bő másfél évtizedes eredményes munkájához. A kivetítős beszámolókat gyakorlati foglalkozás követte: a cég vezetése a megye és a város elöljáróinak látványos üzemlátogatást tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában