Galériával

2023.01.20. 20:02

Még tárgyalnak az Erasmus+ program kapcsán, tavasszal már érkezhetnek az uniós pénzek

Napi aktualitásokról, de még az Erasmus + programok kapcsán zajló egyeztetésekről is beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a Galéria étteremben. A KDNP szolnoki szervezete által megvalósult kereszténydemokrata est soron következő alkalmán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

P. P. N.

Képünkön Navracsics Tibor

Fotó: Mészáros János

Kereszténydemokrata estet tartottak péntek este a Galéria étteremben. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a KDNP szolnoki szervezetének rendezvénye előtt sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. 

– A kormány júniusi megalakulása után december végére megszülettek azok a megállapodások, hogy Magyarország hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz. Ha ez nem sikerült volna, akkor több ezer milliárd forintos kár érte volna országunkat. Elértük, hogy nem veszítettünk forrást, de azt is tudjuk, hogy folytatni kell a tárgyalásokat – emelte ki Navracsics Tibor. Hozzátette: március végéig húsz-huszonöt pályázati kiírásra számítanak.

– Valószínűleg az uniós bizottságok és a magyar kormány között további értelmezési vagy részletkérdéseket tisztázó viták lesznek, felkészültünk ezekre. A tárgyalások során fontos célunk, hogy folyamatosan biztosítsuk az uniós források megérkezését – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy van még egy fontos határidő: március 16-ával kell elfogadni az országgyűlésnek azokat a törvényeket, amik az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokat kezelik.

– A szöveg az interneten megtalálható, társadalmi konzultációra bocsátottuk. Az igazságügyminiszter jövőhéten egyeztet Brüsszelben, reményeink szerint tudjuk tartani az eredeti menetrendet és teljesítjük a vállalt határidőt – fejtette ki.

A napi aktualitások között szerepel az Erasmus+ program kérdése is. Az Európai Bizottság egy adminisztratív lépéssel kizárással fenyegeti az alapítványi fenntartású egyetemeket, illetve a közérdekű alapítványokat.

– Fontos tudni, hogy Magyarországon huszonegy egyetemet és száznyolcvanezer hallgatót érint a döntés, ám nem azonnali veszélyről van szó, az Erasmus+ és a Horizont Európa Kulturális Program finanszírozása 2024 nyaráig megoldott. Amennyiben tavasszal sikerül megkötni a megállapodást az új időszakról, akkor zökkenőmentes lesz a program, így az oktatók, de még a diákok sem látják kárát a bizottság döntésének – magyarázta. 

Az ügy kapcsán a következő időszakban Brüsszelbe utazik, hogy beazonosítsák a problémákat és megtalálják a megoldást. A cél, hogy a fejlődő magyar egyetemek részvétele a programokban folyamatosan biztosított legyen.

Szolnok is számít a fejlesztési forrásokra

A napi aktualitások kapcsán a hétköznapokban tapasztalható állandó feszültségről is szólt Szalay Ferenc polgármester a kereszténydemokrata est előtti sajtótájékoztatón.

– A lényeg, hogy az ember tudja, milyen úton megy. Sok munka történik a háttérben, de kimondottan érdekel, mikor indulhatnak el a fejlesztési források – mondta Szalay Ferenc polgármester.

Kiemelte az M4-es gyorsforgalmi út által biztosított gazdasági fejlődési lehetőséget, emelett kitért a turisztikai, idegenforgalmi kérdésekre, melyek megalapozzák, hogy Szolnok is pályázhasson a 2035-ös Európa Kulturális fővárosa címre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!