Ellenőrzés

2023.03.12. 10:30

Nyolc súlyos munkabaleset történt tavaly a Jászkunságban, ketten meghaltak

Múlt évben visszaesett a 2021-ben megugrott munkabalesetek száma mind országosan, mind vármegyénkben. Pozitív változás az is, hogy míg két éve tizennégy halálos munkabaleset történt, múlt évben mindössze kettő.

K. B.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vármegyei kormányhivataltól kapott információk szerint a munkavédelmi hatósághoz vármegyénkben összesen 819 munkabalesetet jelentettek be és küldték meg a baleseti jegyzőkönyvet. A balesetek túlnyomó többsége a gépiparban (274), illetve a feldolgozóiparban (178) történt.

Emellett közel félszáz munkabaleset fordult elő a szállítás, raktározás, posta, távközlés, illetve a kereskedelem, egészségügy, szociális ellátás, igazgatás-oktatás és egyéb ágazatok területén. A kiskereskedelemben 32 munkabaleset jelentettek be a hatósághoz.

A legtöbb esetben a végtagok, a kéz, a láb, valamint a fej különböző területei sérültek a munkabalesetek során. A legtöbbször (279 esetben) szerencsére csak felületi sérülés történt. Emellett nyílt seb, törések, rándulások, húzódások, valamint agyrázkódás, ficam, égéses, forrázásos, traumás csonkolásos, vegyi anyag okozta marásos sérülések is előfordultak.

A Jászkunságban 8 súlyos munkabaleset is történt a tavalyi évben. Ezek közül 2 halálos, 2 életveszélyes sérüléssel járó közúti baleset volt. Ezeket a rendőrség vizsgálja, a munkavédelmi hatóságnak erre nincs hatásköre.

A súlyos balesetek vizsgálata során a munkavédelmi hatóság a további veszélyeztetés elhárításához szükséges ideiglenes intézkedéseket minden esetben már a balesetek helyszíni vizsgálata során megtette. A balesetek megelőzése érdekében további, elsősorban műszaki és szervezési intézkedéseket hoztak meg, valamint több esetben munkavédelmi bírságot is kiszabtak.

Volt, amikor a hatóság nem találta megfelelőnek a baleset munkáltatói kivizsgálását, így intézkedtek annak megismétléséről, a munkabaleseti jegyzőkönyv ismételt megküldéséről.

Mint dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, nem véletlen, hogy a gépipar területén fordul elő legtöbb baleset. A gyártási folyamatok nagy odafigyelést és a munkavédelmi előírások pontos betartását igénylik. Ehhez az is szükséges, hogy a cégeknél nagy hangsúlyt helyezzenek a munkavédelmi oktatásra, ez ne csak felületesen, a jegyzőkönyv aláíratásával történjen, ez kisebb cégeknél fordulhat elő inkább. A vezetőknek is felelőssége, hogy megköveteljék a védőeszközök használatát. Az se mindegy, mennyire jól szervezett, rendezett egy műhely vagy gyártóüzem, hiszen ha például szűk helyen kell közlekedni a tárolt munkaelemek, alkatrészek között, az már eleve magában hordja a sérülés kockázatát. A balesetveszélyt a legnagyobb elővigyázatosság mellett sem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, de az esetek túlnyomó része elkerülhető.

Az iparkamara elnöke azt is hangsúlyozta, mivel vármegyénkben a gépipar a húzóágazat, ezért sem meglepő, hogy statisztikailag is itt jelenik meg a legtöbb baleset.

Dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei elnöke megjegyezte, a néhány főt foglalkoztató kis vállalkozásoknál kisebb a kapacitás arra, hogy a szabályok betartását felügyelje, így könnyebben előfordul baleset. Pozitívumnak tűnik, hogy az építőiparban nem fordult elő kiugró számban munkabaleset, holott ez nagyon összetett, sok szakmát képviselő gárda szükséges egy épület megépítéséhez, szakemberből pedig köztudottan hiány van. Előfordul azonban az is, hogy a kisebb baleseteket, amelyek nem járnak komolyabb sérüléssel, be sem jelentik, így a statisztikában sem jelennek meg.

Munkabalesetek alakulása

Év

Országos

Jászkunság

2022

  21 273    

 819

2021 

21 591 

 965

2020   

20 366  

891

Forrás: JNSZ vármegyei kormányhivatal; GFM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában