Hagyomány

2023.04.26. 12:00

Búzaszentelést tartott Szolnokon a Bereczki Máté Gazdakör

Nem mindennapi közgyűlésre gyűltek össze a minap a szolnoki Bereczki Máté Gazdakör tagjai. A szandaszőlősi esemény búzaszenteléssel kezdődött.

R. Á.

Lédeczi Dénes esperesplébános (jobbra) megszentelte a búzát

Forrás: Szalay Ferenc Facebook-oldala

Egy 1997-re visszanyúló hagyomány folytatódott a minapi búzaszenteléssel. Egy szandaszőlősi búzamezőn Lédeczi Dénes esperesplébános megszentelte az idei búzát, kedvező időjárásért és majdani jó termésért fohászkodva. Az eseményen a gazdakör tagjai és az érdeklődők mellett részt vett Szalay Ferenc polgármester is, aki közösségi oldalán adott hírt minderről.

– Egy szokatlanul enyhe tél után hűvös, csapadékos, mondanám, hogy tavasz, de inkább tavaszias idő jellemezte az elmúlt két hónapot, ám végre úgy tűnik, helyreáll a természet rendje, és bizakodhatnak a gazdák. A fohászra mindenesetre szükség lesz, hiszen tavaly nyáron megismerhettük, milyen, amikor hónapokig nincs csapadék – írta a városvezető.

 A Föld napján mi sem kézenfekvőbb, hogy még inkább ráébredjünk saját felelősségünkre a klímaváltozásban, hiszen az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, ennek gazdaságai hatásai komolyan befolyásolják mindennapjainkat, és egyre sötétebb jövőt vetítenek elénk. Rajtunk is múlik, milyen lesz az a jövő

– folytatta a polgármester.

A gazdák a búzamezőről a Szandaszőlősi Művelődési Házba mentek, ahol a Bereczki Máté Gazdakör közgyűlést tartott, hogy áttekintsék legfontosabb feladataikat, és hogy új tagok felvételéről is döntsenek.

A gazdák a Szandaszőlősi Művelődési Házban gyűltek össze
Forrás: Szalay Ferenc Facebook-oldala

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!