Növény

2023.04.30. 12:00

Megkezdődött az idei spárgaszezon a Jászkunságban is

Tavasszal, ha nem is tömeges mennyiségben, de megjelenik a piacokon a spárga, melyet jellemzően húsos köte­gekben kínálnak. Idén is lehet már vásárolni friss termést. A korábbi években megyénkben is nőtt a népszerűsége, ám mivel nem a legolcsóbb növényről van szó, az utóbbi egy-két évben a vevők is kevesebbet vásárolnak belőle.

Kovács Berta

A rákóczifalvi Pozderka László már egy hete árulja a spárgát a szolnoki belvárosi piacon

Fotó: Mészáros János

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart, a legjelentősebb termőterületek pedig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók. 

Térségünkben nem termesztenek jelentős mennyiségben spárgát, inkább csak zártkerti, háztáji jelleggel

– mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. 

– Nincsenek pontos adataink arról, hogy nálunk mekkora területen foglalkoznak vele, a kamara ugyanis a 3000 négyzetméter alatti termőterületeket nem tartja nyilván. Ez a növény a laza, homokos talajt kedveli, így főként a Duna–Tisza közén kedvezőek számára a viszonyok. A mostani csapadékos időjárás egyébként jót tesz neki, bár a tavaszi komolyabb fagyokat nem viseli jól, igaz, erős fagyok vármegyénk nagy részén nem voltak – fejtette ki a terület kamarai elnöke. 

A szolnoki piacon a rákóczi­falvi Pozderka Lászlónál minden évben találnak zöld spárgát a növény kedvelői. Ő múlt héten kezdte meg az árusítást. 

A tavalyi jelentős aszály befolyásolja az idei termést, mivel a szárazságban a növények nem tudtak jól fejlődni. Így várhatóan gyengébb lesz a termés, de majd az idő előre haladtával látjuk, hogy mennyivel

– vetítette előre László. 

– Az első hajtásokat áprilisban sajnos elvitte a fagy, ha ez nem történik, már három héttel korábban is lehetett volna szedni. A piaca egyelőre még most sem lendült fel, keveset vesznek az emberek. Az infláció, az áremelkedések miatt a vásárlók meggondolják, mire adják ki a pénzüket. Amikor olyan hétköznapi élelmiszerek ára is magas, mint a hagyma vagy a burgonya, válogatnak, hogy mit tudnak nélkülözni. A spárga ára is emelkedett. Én félkilós kötegekben kínálom, 1200–1500 forintos áron. Aki nagyon szereti, igyekszik egészségesen étkezni, az így is megvásárolja, de bizonyára nem fog annyit venni belőle – vélekedett Pozderka László.

Bőséges a kínálat, több fajtából is választhatunk

A spárga ugyan őshonos Magyarországon, ám a többi euró­pai országhoz hasonlóan a magyar gasztronómia is csak a 15–16. századtól fordult felé érdemben. Egészen a 20. századig így is igazi ritkaságnak számított, jellemzően az előkelőségek, úri konyhák csemegéje volt. Ma már persze számos elkészítési módja ismeretes. Főként a zöld és a fehér spárgával találkozunk a piacokon és az áruházakban. 

A fehér spárga a föld alatt terem meg, enyhébb íz jellemzi, fogyasztás előtt pedig meg kell hámozni. A zöld a földfelszín felett terem meg, nyersen is ehető, kiválóan alkalmas grillezéshez, pároláshoz, tojással, bundában, halhoz, húshoz, és még meghámozni sem szükséges. Emellett lila fajta is kapható, melyet igen markáns íz jellemez, elkészítési módja pedig a fehér spárgához hasonló. A spárga zsenge, megvastagodott hajtásait, sípjait fogyasztjuk, melyek amellett, hogy ízletesek, A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban is gazdagok, de folsav-, kalcium-, vas-, foszfor- és káliumtartalmuk is jelentős. Mindezek mellett antioxidánsokat is tartalmaznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában