Előnyök, hátrányok

2023.09.27. 06:55

A Jászkunságban is hódítanak a könnyűszerkezetes házak – mennyi pénzből tudunk felépíteni egy ilyen otthont?

A skandináv területeken már több évtizede nagy népszerűségnek örvendenek a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekből álló építmények. A szolnoki Nánási Sándor okleveles építésszel annak jártunk utána, vajon jó alternatíva lehet-e ma Magyarországon az ilyen építmény. Az  szakértő szerint az elmúlt három évben egyre magasabb a könnyűszerkezetes házak iránti érdeklődés a Jászkunságban is.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

 – Az utóbbi években egyre felkapottabbá váltak a könnyűszerkezetes otthonok – kezdte Nánási Sándor építész. – Ezeknek a legfőbb oka az, hogy gazdaságosabbak a hagyományos építésű otthonoknál. – Tapasztalataim alapján az elmúlt három esztendőben rendkívül kelendő a hagyományos fa, vagy rétegragasztott fa szerkezetű, a vékonyfalú „C-U” profilú acélszerkezetes, és a HÉT táblás, az az Hőszigetelt Építési Táblás rendszerű épületek. Az energiaárak emelkedését követően a HÉT táblás rendszer bizonyult a legnépszerűbbnek, hiszen ez a köztes hőszigetelése miatt kedvezőbb. A tévhit elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy a könnyűszerkezetes házak is engedélyhez kötöttek, hiszen emberi tartózkodásra szolgáló lakóépületek, mely ma már nem építési engedélyezési eljárást, hanem egyszerű bejelentési eljárást igényel.

Az idő, az energia, illetve az építkezéssel járó stressz mindenképp megspórolható, ha egy könnyűszerkezetes ház mellett tesszük le a voksunkat.

– Furcsa módon a köztudatban számtalan negatív visszhang kering ezekről az épületekről, ezzel szemben számos előnyük van – folytatta a szakember. – A hagyományos házakkal ellentétben a könnyűszerkezetes otthonokat általában generálkivitelezők építik, akik nem alvállalkozókkal dolgoznak. Egy jól összeszokott csapat, akár pár nap alatt is képes felhúzni egy lakóépület szerkezeti vázát, és pár hónap alatt egy hajlékot. Továbbá míg a hagyományos házak négyzetméterára körülbelül 600-800 ezer forint, addig a könnyűszerkezetesé 400-500 ezer forint/négyzetméter áron fut. Mindez természetesen egy körülbelüli összeg, hiszen jól tudjuk, hogy manapság az építőiparban mindennek napi ára van.

– Ezenfelül fontos kiemelni, hogy a könnyűszerkezet nem egyenlő azzal, hogy egy nagyobb széllökést követően összeroskad. Ha műszakilag megfelelően van összerakva, nagyon stabil és biztonságos épületek tudnak lenni. Továbbá előnyük még az is, hogy száraz technológia alapján készülnek, ami az jelenti, hogy kevesebb építési vizet használnak a szakemberek az építkezés során, és kisebb a hibázási lehetőség, ugyanis úgynevezett gyártmányterv alapján hozzák létre azokat – hangsúlyozta az építész.

– Előnye, hogy a vázon belül található hőszigetelés miatt kisebb a falvastagsága a téglából készült otthonokkal szemben. Mindez azt jelenti, hogy a nettó és a bruttó alapterület hányadosa sokkal kedvezőbb. Ezek mellett viszont megvannak a maga hátrányai is. Ilyen például az, hogy nagyon időjárás érzékenyek. Nincs hőmegtartó képességük, így egy autóhoz tudnám hasonlítani működésüket. Nagyon kevés energia befektetéssel, és gyorsan fel lehet fűteni, viszont ahogy kinyitjuk a nyílászárókat, szinte azonnal le is tudnak hűlni, és újabb energiabefektetés szükséges az újbóli felfűtéshez, hisz nincs hőtároló tömegük, ami visszasugározná a hőt. Ezért javasolt okos szellőztetés, vagy gépi szellőztetés beépítése.

– A fából és a fa kompozit termékekből készült otthonokat alaposan le kell kezelni gomba és rovar elleni védelemmel. Fontos, hogy a párát is megfelelően kezeljük, így belső oldalon párazáró fóliát, míg külső oldalon páraáteresztő fóliát használunk. Ezek az otthonok ha megfelelően vannak megtervezve és kivitelezve, akár több évtizedet is képesek kibírni. Ismerünk olyan forrásokat külföldről, ahol már 100 éve áll egy könnyűszerkezetes lakóház. Záró gondolatként azt mondom, lehet jó könnyűszerkezetes lakóházat építeni, megfelelő minőségű anyagból, és jó kivitelezéssel – tette hozzá a szakértő.

A mobilházas piac is fellendülőben van 

A könnyűszerkezetes épületek mellett sokan választják alternatívaként a mozgatható mobilházakat is.

– Az elmúlt évben két olyan megkeresést is kaptam, amiben az illető mobilházat szeretett volna terveztetni – folytatta Nánási Sándor építész. – Ezek az otthonok teljes mértékben lakóautóként működnek. Hasonlóan a könnyűszerkezethez, hamar felfűthetők, jól szigetelnek, de a nyílászárók használatát követően gyorsan kihűlnek. Ezeknek az otthonok nem engedélyhez kötöttek, azonban építészmérnökkel és a helyi önkormányzattal, építésfelügyelettel mindenképp érdemes konzultálni az ügyben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában