Ellenőrzések

2023.11.07. 11:28

A Jászkunság a feketézés vidéki fellegvára: elképesztő mennyiségű szabálytalanságra bukkant a hatóság

Az országosnál rosszabb képet mutat vármegyénkben a munkáltatók szabálykövetési hajlandósága – derült ki a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság idei első félévben végzett vizsgálatainak eredményéből. Nálunk mind az ellenőrzött foglalkoztatók, mind a munkavállalók esetén nagyobb arányban találtak szabálytalanságokat.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az idei évben január 1. és június 30. között országosan  7 789 munkáltatót ellenőrzött a hatóság. A vizsgálatok során a foglalkoztatók 65 százalékánál – 5062 munkáltatónál – tártak fel munkaügyi jogsértéseket. Ez az ellenőrzés alá vont 28 217 fő munkavállalóból 16 058 főt (a dolgozók 57 százalékát) – érintette – derül ki a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az idei első félévre vonatkozó országos összefoglaló jelentéséből.

A kormányhivatal tájékoztatása alapján Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 341 munkáltatót vontak ellenőrzés alá a szakemberek, ez 1 118 dolgozót érintett.

Az eredmény nem túl szívderítő: ezen esetek közül 283 munkáltatónál 887 munkavállalóra vonatkozóan derült fény valamilyen szabálytalanságra...

A vármegyei ellenőrzések során összesen 63 foglalkoztatónál 96 munkavállalót érintett a feketefoglalkoztatás  – ez az ellenőrzött dolgozók 8,6 százaléka. A feketemunka elsősorban az építőipar ágazatban volt jellemző (23 munkáltatónál 42 fő munkavállaló). Emellett a vendéglátás ágazatban tapasztaltak még kiemelkedően magas számú feketefoglalkoztatást (14 foglalkoztató 17 munkavállalója esetében). Ebben a két ágazatban tárták fel a feketefoglalkoztatás több mint felét.

Mindezen túl a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos visszaéléseket is feltártak, ami 49 munkahely 72 dolgozóját érintette. Az esetek több mint felénél teljesen hiányzott a munkaidő nyilvántartás, más esetekben pedig hiányos, illetve hamis volt a nyilvántartás. Ezen kívül munkaidő-beosztással, munkaidő kerettel, illetve munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságot is feltártak a kormányhivatal munkatársai. Több munkavállalót érintően derült fény a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításával és kiadásával, és a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolások megtörténtével kapcsolatos szabálytalanságra.

Az esztendő első félévében a foglalkoztatás-felügyelet 29 munkáltatónál szabott ki bírságot összesen 15,4 millió forint összegben.

Az idei év első felében összesen 49 bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz, melyből 20  közérdekű bejelentés és 29 panaszbejelentés volt. A közérdekű bejelentések fele a feketefoglalkoztatásra irányult. Jelentős volt még azon bejelentések száma is, melyekben a munkabérre, a pihenőidőre vonatkozó szabályok, illetve a munkaidő szabályainak megsértését vélelmezték.

– Vannak ágazatok, ahogy gyakran nem egy rögzített helyszínen, egy gyáron belül történik a termelés, hanem idényszerűen, például a vendéglátás, az építőipar területén. Az utóbbinál tavasztól őszig van főként munka. 

Ha egy átlagos építési vállalkozást nézünk, ahol dolgozik hét-nyolc fő, amikor adódik egy sürgősen elvégzendő munka, gyakran szólnak egy-egy plusz személynek, hogy ugorj be, és gyakran elfelejtik bejelenteni. Ha a hatóság emberei a vizsgálatnál ilyet találnak, akkor rendszerint arra hivatkozik a vállalkozó, hogy ja, én őt csak baráti alapon hívtam segíteni. Ezt nyilván nem lehet elfogadni

– mutatott rá a problémák forrására dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vármegyei elnöke.

– A vendéglátásnál ha van kellő forgalom, akkor általában nincs baj. Ám ha nincs, akkor is meg kell tartani azt a konstans, elégedett munkavállalói létszámot, mellyel a vállalkozás a jelenben és a jövőben is tud dokumentáltan jól teljesíteni. Ha kicsi a létszám, jönnek a gondok, amikor megugrik a forgalom, ilyenkor gyorsan kell a dolgozói létszámot bővíteni, van, hogy csak ideiglenesen, és ezt nem mindig dokumentálják a foglalkoztatók a szabályoknak megfelelő módon.

Foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések

2023. I. félév 

Országos

JNSZ vármegye

Ellenőrzött munkáltató 

7 789  

341

Szabálytalan munkáltató 

5 062

283

Szabálytalansággal érintettek aránya

65 %

83 %

2023. I. félév

Országos

JNSZ

Ellenőrzött dolgozó

28 217

1 118 

Szabálytalan dolgozó

16 058

887

Szabálytalansággal érintettek aránya

57 %

79 %

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!