Bemutató

2023.11.29. 17:22

Jászsági és Szolnok környéki cégek vezetik a térség gazdasági toplistáját

A globális gazdasági nehézségek ellenére tovább gyarapodott vármegyénk gazdasága az elmúlt évben – tudtuk meg a 28. alkalommal megjelent TOP 50 kiadvány bemutatóján. A jászberényi Szatmári Rendezvényházban tartott ünnepségen térségünk gazdasági helyzetéről, a területfejlesztés új irányairól, a magyar gazdaság növekedési kilátásairól is beszéltek az előadók.

Illés Anita

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadásában részletesen kitért a magyar vidék és városok kapcsolatrendszerére is

Fotó: Pesti József

Idén immár 28. alkalommal jelent meg a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdaságát bemutató TOP 50 a NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságam valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara közös kiadványaként. Az összeállítás ebben az évben is a társaságiadó-bevallások adatainak tükrében mutatja be a vármegye gazdaság életét leginkább befolyásoló 50 társas vállalkozás tevékenységét, eredményeit.

Dr. Sziráki András, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke köszöntőjében szólt a gazdaságot befolyásoló globális kihívásokról, a világgazdaság átrendeződéséről is. Mint mondta, a nehézségek ellenére gyarapodott vármegyénk gazdasága az elmúlt évben.

– Három nagy régiónk – a Jászság, a szolnoki térség, illetve a Nagykunság-Közép-Tiszavidék-Tiszazug – eltérő lehetőségekkel és eltérő eredményekkel rendelkezik. Kiemelkedően sikeres a Jászság, vállalkozásai jó pozíciókat teremtettek. Bízom benne, hogy a Jászság tovább fejlődik, a szolnoki térség további növekedési pályán marad, illetve a hátrányosabb helyzetben lévő Nagykunság-Közép-Tiszavidék-Tiszazug is emelkedő pályára áll – fogalmazott dr. Sziráki András. Ismertette, hogy a vármegyék közötti rangsorban a hetedik helyen állunk, s hogy gazdaságunk az elmúlt évben 3984 milliárd forint körüli értéket állított elő, ez 2021-ben 3440 milliárd forint volt.

A rangos esemény díszvendégeként dr. Navracsics Tibor előadásában a vidék fontosságáról, a megújuló területpolitikáról beszélt.

A felzárkózás jórészt Budapestnek köszönhető, a főváros gyors ütemben fejlődik, míg a vidék lemaradásban van

– mutatott rá a területfejlesztési miniszter, aki szerint szakítani kell a tisztán közigazgatási egységekre épülő területpolitikával. Olyan új irányvonalra van szükség, amely figyelembe veszi az egyes térségek sajátosságait, együttműködésre és összehangolt szolgáltatáshálók kialakítására épül, tette hozzá a tárcavezető.

A magyar gazdaság 2023-ban várható teljesítményéről és 2024-es növekedési kilátásairól dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott előadást. Mint mondta: a magyar gazdaságnak minden esélye megvan arra, hogy 2024-ben az egyik legmagasabb növekedést érje el nemcsak a térségben, hanem az Európai Unión belül is.

Az eseményen Dr. Berkó Attila főispán és Pócs János országgyűlési képviselő a térség gazdasági szereplőinek teljesítményét méltatta.

A rendezvény Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő pohárköszöntőjével és fogadással ért véget.

Átadták az Év Vállalkozója Díjakat

A TOP 50 kiadvány adatai szerint a Jászfényszarun működő Samsung Electronics Magyar Zrt. megőrizte vezető pozícióját a vármegyében, második helyen a tószegi Accell Hunland Kerékpárgyártó és Értékesítő Kft. teljesített, a harmadik helyet pedig a jászberényi Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. foglalta el. A hagyományoknak megfelelően ezen a rendezvényen adták át az Év Vállalkozása Díjakat is, Györfi Sándor szobrászművész kisplasztikáját és a díszoklevelet. Eredményeik alapján a kamara elismerésében részesült a Jász-Plasztik Kft., a McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft., a Finom Fűszerek Kft. és Csontos György egyéni vállalkozó, bútorasztalos mester. Oklevelet kapott Villás Gergő, a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága Tervezési és Elemzési osztályvezetője, a TOP 50 kiadvány szerkesztője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!