Hatalmas beruházás

2024.02.27. 06:55

Közép-Európa egyik legnagyobb akkumulátoros energiatárolója épül meg Szolnokon

Magyarország legnagyobb energiatárolóját építi meg Szolnokon a MAVIR Zrt. megbízásából a Forest-Vill Kft. Már el is kezdődött a munkálatok előkészítése.

Kovács Berta

A 8,5 milliárd forint értékű projektben egy 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatároló tervezési és teljes körű kivitelezési munkálatait végzi el a budaörsi székhelyű cég. 

Concept,Of,Renewable,Energy,Battery,Storage,System,In,Nature.,3d
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

A villamosenergetikai társaság hétfőn küldött tájékoztatást a gigantikus projektről az MTI-nek.

A Forest-Vill Kft. 2023 végén nyerte el a MAVIR Zrt. közbeszerzési pályázatát Magyarország eddigi legnagyobb villamosenergia-tároló rendszer tervezésére és kivitelezésére Szolnokon. Ez év februárjában írták alá a szerződést, ezt követően a vállalat meg is kezdte a munkálatok előkészítését. A beruházás átadása 2025 első felére várható.

A vállalkozás közleménye szerint az ország legnagyobb hasonló jellegű létesítménye Százhalombattán található, amelynek kapacitása 7,68 megawatt. Az újonnan épülő tároló ennek nyolcszorosára lesz képes, így Közép-Európa legnagyobb akkumulátoros energiatárolói között tarthatjuk számon.

A beruházást az indokolja, hogy a naperőművi kapacitások kiépítése egyre nagyobb lendületet nyer, így 2023-ban rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt a naperőművek beépített teljesítménye Magyarországon. A naperőművek áramtermelése azonban az időjárás függvényében ingadozik, emiatt kulcsfontosságú az energiatárolók kiépítése és a villamosenergia-hálózat fejlesztése.

A szolnoki beruházás megvalósításával az energiatároló eddig nem látott mértékben fog hozzájárulni a haza megújuló portfolió fenntartható növekedéséhez – hangsúlyozta a cég a közleményben. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!