Kánikula

2023.06.23. 06:55

Jön az év eddigi legforróbb napja, vízosztással, párakapukkal készültek Szolnokon

Hőség tombol az országban, a meteorológiai szolgálat előrejelzései alapján pénteken az év eddigi legmelegebb napjára ébredhetünk a Jászkunságban is. Szolnokon a már megszokott helyeken, így a vasútállomásnál, a Tiszavirág gyaloghídnál, a Hild téren és a Széchenyi lakótelepen, a piros iskolánál kihelyezett párakapuknál hűsíthetik magukat a járókelők.

P. Pusztai Nóra

Még az árnyékban is felfrissülést biztosít a párakapu

Fotó: Nagy Balázs

Másodfokú hőségriasztást adott ki Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szolnokon a legforgalmasabb utakat már szerdán locsolták. Ahogy a vármegyeszékhely honlapján kifejtették, hamarosan beüzemelik a vasútállomásnál, a Tiszavirág gyaloghídnál, a Hild téren és a Széchenyi lakótelepen lévő piros iskolánál a párakapukat, illetve csütörtökön és pénteken 11 és 15 óra között vizet osztanak a Hild téren és a vasútállomásnál.

Arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy a hőségben fogyasszanak több folyadékot, illetve lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, nagyobb körültekintésre van szükség az utakon. 

Forróság idején különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A nagy hőség azonban az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt

 – fogalmaztak.

Arról sem lehet elégszer szólni, hogy a fürdőzni vágyók mindig hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek. Felhevült testtel soha ne ugorjanak bele! 

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. Néhány jó tanácsot azonban már összegyűjtöttek: erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani az izzó parazsat, hogy az ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, soha ne hagyják magára a tüzet!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!