SZOLNOK/RÁKÓCZIFALVA

2019.06.27. 06:56

Etikus volt a hacker, vagy csak bűnözött?

Csekély két hét múlva kiderülhet, hogy rossz-szándékú, avagy etikus volt-e az egyik legjelentősebb hazai távközlési cég szerverébe illetéktelenül belépő ifjú hacker.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Első fokon célegyenesbe érkezett ugyanis annak a huszonéves fiatalembernek a büntetőügye a szolnoki bíróságon, aki a vád szerint 2017 tavaszán, Szolnokról és Rákóczifalváról, interneten „feltörte” az egyik legnagyobb magyar telekommunikációs cég szerverét.

A szerdai tárgyaláson dr. Nánási Máté bíró szakértői véleményt olvasott fel, majd iratismertetésre, végül a vád- és védőbeszédekre került sor. Az utolsó szó jogán a megvádolt fiatalember elmondta, nem tartja magát bűnözőnek és bűnösnek.

Kifejtette, hogy az informatika fénysebességgel gyorsuló világát a vonatkozó jogszabályi paragrafusok nem tudják követni. Illetve a egyes vádpontokra reagálva hangsúlyozta a jó szándékát, etikus hackeri magatartását.

E mögött nem állt zsaroló ráhatás, csupán rámutatott a cég informatikai rendszerében azokra a gyenge pontokra, melyek behatolásra alkalmas rést képeztek, valamint biztonsági szempontból számottevő kockázatot jelentettek.

Minderről mindvégig tájékoztatta a cég szakembereit.

A Szolnoki Járási Ügyészség (az ügy kezdetekor még Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, ez év februárjától vette fel régi-új nevét – a szerző) 2018. július 20-án közérdekű üzemre elkövetett információs rendszer megsértésének bűntette miatt emelt vádat a fiatal férfival szemben.

Az illetőt azzal vádolják, hogy 2017. április 12-e és május 2-a között egy-egy szolnoki, illetve rákóczifalvai IP-címről, az internet felhasználásával, jogosulatlanul megszerezte a Magyarországon működő egyik legnagyobb telekommunikációs cég rendszergazdai jogosultsággal rendelkező munkatársának felhasználónevét és jelszavát.

Azok segítségével pedig, szintén az interneten keresztül, több mint hatvan alkalommal, jogosulatlanul belépett a cég egyik, a vád szerint közérdekű üzemnek minősülő szerverére. Ott a saját részére, jogosulatlanul, felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte.

Az általa létrehozott felhasználói profilok, a vád szerint, teljes körű hozzáférést biztosítottak a rendszerhez, ezáltal a vádlottnak lehetősége nyílhatott volna a telekommunikációs cég ügyfeleinek telefon- és internet-szolgáltatásának blokkolására, és a rendszer feletti teljes vezérlés átvételére.

Az ügyben eljáró Szolnoki Járásbíróság 2018. no­vember 12-én előkészítő ülést tartott, melyen az ügyészség két év felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben arra az esetre, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűncselekmény elkövetését.

A vádlott azonban akkor és most is tagadta bűnösségét.

Elmondta, hogy a vádiratban megjelölt cselekményt véghez vitte, de nem tekinti bűncselekménynek, mert azt közérdekű bejelentésként több alkalommal maga jelezte a telekommunikációs cég felé. Vitatta, hogy a szóban forgó szerver közérdekű üzem lenne. Elmondta, hogy segítő szándékból tette, amit tett, és kárt senkinek sem okozott.

Az ügyész szerdán fenntartotta a vád minősített tárgyát, csupán a tényállás vonatkozásában pontosítással élt. A vádlottra az ez esetben kiszabható kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés határozott idejű, legalacsonyabb mértékét, börtönfokozatban való megállapítását, illetve felfüggesztését indítványozta.

A vádlott védője a perbeszédében a vádirat részletességét, az érintett szerver közérdekű üzemi minőségét, a társadalomra veszélyes hatását kifogásolva és a vádban foglalt bűncselekmény megvalósítását hiányolva kérte védence felmentését.

A tárgyaláson dr. Nánási Máté bíró az ítélethozatal idejét ez év július 10-re tűzte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában