szolnok

2019.08.03. 17:30

Ismét bajban vannak egy drogügy gyanúsítottjai

A Szolnoki Törvényszék – ügyészi fellebbezésre figyelemmel – megváltoztatta a nyomozási bíró azon határozatát, mellyel három, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsított személy letartóztatása határidejének meghosszabbítása helyett azok bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az ügyről Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség szóvivője számolt be.

A megalapozott gyanú szerint a három illető 2018 évtől rendszeresen továbbértékesítésre szerzett be új pszichoaktív szernek minősülő anyagokat, melyeket otthonaikban árultak szolnoki és Szolnok környéki személyeknek. A nyomozó hatóság 2018. november 21-én 11,5 kg etil-hexedron anyagot foglalt le a gyanúsítottaktól.

Az ügyben az eljáró nyomozási bíró 2018. november 23-án elrendelte a három gyanúsított letartóztatást, mely kényszerintézkedést később többször is, legutóbb július 23-ig meghosszabbított. A Szolnoki Járási Ügyészség a letartóztatás további, 2019. november 23-ig történő hosszabbítását kezdeményezte mindhárom gyanúsított esetében.

Az indítvány tárgyában tartott bírói ülésen a nyomozási bíró a letartóztatás hosszabbítása helyett a gyanúsítottak bűnügyi felügyeletét rendelte el. A végzéssel szemben az ügyész fellebbezést jelentett be, mert véleménye szerint az adott esetben a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges. Álláspontja szerint a bűnügyi felügyelet nem akadályozza meg azt, hogy folytassák otthonaikban a kábító hatású anyagok kereskedését, illetve fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A fellebbezés miatt a gyanúsítottak nem kerültek azonnal szabadlábra, ugyanakkor a korábbi letartóztatás határideje július 23-án lejárt anélkül, hogy a másodfokú bíróság döntött volna a fellebbezésről. Emiatt a fogva tartó intézménynek a gyanúsítottakat szabadítani kellett és hatályba lépett a bíróság által elrendelt bűnügyi felügyelet szabálya, mely szerint a kijelölt lakást a gyanúsítottak – egy rövid idő kivételével – nem hagyhatták el engedély nélkül.

A Szolnoki Törvényszék július 31-én, az ügyészi fellebbezésnek helyt adva, megváltoztatta a nyomozási bíró határozatát, és egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozó hatóság a gyanúsítottakat elfogta és visszaszállította a megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában