Önbíráskodás

2020.07.30. 14:00

Élettársával együtt fenyegette áldozatát egy kunmadarasi férfi

A Karcagi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen önbíráskodás bűntette miatt – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kunmadarasi férfi még 2019 év elején megvásárolta a sértett üzletrészét egy Kft-ben. A férfi 2019. június 18-án telefonon felhívta a sértettet, hogy tudomása szerint a sértett fél millió forintot kapott, mert a cég telephelyének kulcsait átengedte másnak. Úgy gondolta, hogy annak a pénznek a fele őt illeti. A sértett szerint a férfinek nem jár a pénzből, ezért megtagadta annak kifizetését. A férfi emiatt megfenyegette, ha nem ad legalább 200.000 forintot, ”baja lesz” a családjának. A fenyegetés hatására másnap végül a sértett eleget tett a követelésnek.

2019. november 14-én a vádlottak a sértett karcagi lakóházához mentek és felszólították, hogy a Kft működéséből eredő, a sértettet terhelő 235.000 forint tartozást adja meg. A vita során megfenyegették, hogy hívják az „ erősítést” és családja testi épsége kerül veszélybe. A fenyegetés hatására a sértett 50.000 forintot adott át a férfinak.

2019. november 19-én a férfi élettársa, a másik vádlott kereste fel a sértettet, hogy még nem számolt el a tartozás minden részével, adja meg a fennmaradt összeget, mert ellenkező esetben a férfi a többiekkel együtt fogja felkeresni és akkor „kő-kövön” nem marad. A fenyegetést a sértett komolyan vette és ezért 160.000 forint összeget adott át a nőnek.

Az ügyészség indítványozta a Karcagi Járásbíróságnak, hogy a vádlottakkal szemben tárgyalás mellőzésével hozzon büntető végzést és próbaidőre felfüggesztett börtön büntetést szabjon ki, valamint az átvett összegek tekintetében vagyonelkobzást alkalmazzon.

Az önbíráskodás 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a Btk szerint. A törvény akkor tekinti a cselekményt önbíráskodásnak, ha az elkövető abból a célból, hogy jogos, vagy jogosnak vélt vagyoni igényének érvényt szerezzen, mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában