Anyagi kár

2020.07.31. 17:30

Idén már hat munkagép gyulladt ki megyénkben

Javában tartanak a betakarítási munkálatok megyénkben is, így egyre több traktorral, kombájnnal és egyéb mezőgazdasági munkagéppel találkozhatunk az utakon. Ez a közlekedés biztonságára is hatással van, az elhanyagolt műszaki állapotú gépek és a tűzvédelmi szabályok megszegése komoly károkat okozhat. Idén eddig hat munkagép gyulladt ki megyénkben.

Czakó Nóra

Tiszakürt határában a kigyulladt bálázóról a tűz átterjedt az aljnövényzetre is

Forrás: Katasztrófavédelem

Bő három hét alatt két kombájn és két bálázó is lángra kapott térségünkben. Az előbbiek egyike június 30-án Tiszaföldvár határában gyulladt ki. A tüzet a vezető vette észre, mikor a visszapillantóba nézett, de addigra már annyira elharapództak a lángok, hogy beavatkozni nem tudott. A tűz a motorteret és a gumikat is érintette. Másnap Zagyvarékas külterületén keletkezett tűz egy kombájn egyik kerekénél. Itt a fék fogott be, a tűz a gép környezetében lévő tarlóra is átterjedt. Július 10-én Szelevény, 23-án pedig Tiszakürt határában gyulladt ki egy-egy bálázó.

– A problémák elkerülése végett a gazdáknak a munkák megkezdése előtt gépellenőrzéseken kell megbizonyosodniuk az eszközök jó műszaki állapotáról – hangsúlyozta Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

– A legalább öt gépet érintő ellenőrzést az esemény tervezett időpontja előtt be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az erről készült jegyzőkönyv egy példányát pedig a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltókészülékkel egyetemben. A katasztrófavédelem nem csak a munkák előtt, hanem közben is biztosít konzultációs lehetőséget, és várja a gazdák hívását a gépellenőrzésekre – tette hozzá.

Tiszakürt határában a kigyulladt bálázóról a tűz átterjedt az aljnövényzetre is
Fotó: Katasztrófavédelem

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat részletesen leírja, milyen tűzvédelmi előírásokat kell betartani a mezőgazdasági munkák során. A munkát mindig a közúthoz, vasúthoz legközelebbi részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább háromméteres védőszántást kell készíteni. Tilos üzemanyaggal feltölteni a gépet a tarlón, ugyanígy tilos ott mindennemű, nyílt lánggal járó karbantartási tevékenység. Emellett kötelező védőburkolattal ellátni az akkumulátorokat, továbbá naponta egy alkalommal megtisztítani a kipufogót és a szikratörőt az éghető anyagoktól.

Dohányozni még a gépek vezetőfülkéjében is tilos! Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, és itt kell kijelölni a dohányzóhelyet, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell. Ha ez a tizenöt méteres távolság a hely adottságai miatt nem lehetséges, akkor a föld körül háromméteres védőszántást kell alkalmazni. A szabadban összerakott kazlak között pedig legalább húsz méter távolságot kell tartani, vasúti vágánytól legalább száz, közúttól és erdőtől legalább huszonöt méterre kell elhelyezni ezeket.

A megyei baleset-megelőzési bizottság a KRESZ-szabályok tudatos betartására hívja fel a mezőgazdasági munkákban részt vevők figyelmét, hiszen az általuk vezetett járművek megyénkben is minden évben érintettjei a baleseteknek. Idén július elején öten sérültek meg könnyebben, amikor a 32-es főúton, Jásztelek és Alattyán között egy balra kanyarodó mezőgazdasági vontatóba ütközött bele egy kisbusz, ami nyolc főt szállított.

– A járművezetők a mezőgazdasági munkagéppel kizárólag az engedélyezett utakon közlekedhetnek, emellett kötelességük betartani a közlekedési, és a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat – sorolta az intelmeket Sipos Andrásné megyei rendőrségi sajtóreferens.

– Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is. Kiemelten fontos, hogy kihajtás előtt megtisztítsák a járművet a sártól, de ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról. A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást különös figyelemmel kell végrehajtani. Kérjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében, a vezetés megkezdése előtt ne fogyasszanak szeszes italt. Tanácsaink azonban nemcsak a mezőgazdasági munkálatok idejére, hanem a hazaútra is vonatkoznak, akár kerékpárral, motorkerékpárral vagy autóval térnek vissza otthonaikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában