ítélet

2021.01.11. 16:26

Buszalkatrészeket és jelzőtáblákat is lopott a „megtévedt” buszsofőr

A férfi több éven keresztül járta az országot társaival, összesen négy megyében követtek el lopást. A büntetőügy a közelmúltban jogerősen lezárult.

Szoljon.hu

A Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya számolt be a huszonéves, büntetlen előéletű buszsofőr közelmúltban jogerősen lezárult ügyéről.

A férfi gyűjtőszenvedélyétől hajtva 2016 és 2018 között, volt, hogy egyedül, volt, hogy barátaival, autóval járta az országot, és négy megye közel huszonöt településéről, mintegy húsz autóbuszból csaknem 150 darab alkatrészt, valamint több mint tíz buszmegálló- és rendszámtáblát lopott.

Az illető Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkábrányon és Ózdon, Fejér megyében Etyeken, míg Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszlón és Hortobágyon járt. Heves megyében Besenyőteleket, Poroszlót és Sirokot, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alattyánt, Jászapátit, Jászberényt, Tiszafüredet, Tiszapüspökit és Zagyvarékast, míg Pest megyében Aszódot, Biatorbágyot, Dányt, Mendét, Nagykátát, Pátyot, Szentlőrinckátát, Szentmártonkátát és Tóalmást kereste fel, és sosem tért haza üres kézzel.

Az autóbusz-megállóhely-táblákat maga szerelte le, szaktudását kihasználva pedig a buszokat ő nyitotta ki és bontotta ki belőlük a kiszemelt alkatrészeket, mialatt az éppen vele tartó barátja, illetőleg barátai figyeltek, nehogy jöjjön valaki. A rendszámtáblák többségét egyik állandó társa szerelte le a járművekről, mialatt a vádlott figyelt, három buszt azonban maga fosztott meg a rendszámtáblájától.

A Tiszafüredi Járási Ügyészség tavaly májusban emelt vádat a vádlottal és négy társával szemben. Utóbbiak vonatkozásában 2020 júniusában jogerős döntés született. A Tiszafüredi Járásbíróság kettejüket 1 év 6 hónap, illetőleg 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönre ítélte és 2-2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, míg a két másik elkövetőt egy, illetőleg másfél évre próbára bocsátotta.

A fő vádlottat 2020. szeptember 2-án meghozott ítéletében három rendbeli lopás bűntette, négy rendbeli lopás vétsége és tizenegy rendbeli egyedi azonosítójellel visszaélés bűntette miatt 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban enyhítés érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult: a törvényszék az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában