JÁSZKUNSÁG

2021.08.11. 11:49

Utazás közben is figyeljünk oda házi kedvenceinkre!

Figyeljünk, ha a nyári melegben velünk utaznak az autóban szeretett házi kedvenceink is.

Szoljon.hu

Forrás: police.hu

Az év legmelegebb hónapja van, folyamatos a kánikula. A belföldi és külföldi vízparti nyaralásukra sokan viszik magukkal a már családtagnak számító házi kedvencüket. Fontos, hogy ne csak egy csomagként legyenek kezelve, hanem az út során gondoskodjanak is róluk – olvasható a police.hu-n.

Vannak gazdák, akik a tankolás, vagy bolti bevásárlás idejére a zárt autóban hagyják kutyájukat, cicájukat.

A 32 fokos nyári melegben a zárt autónk belseje 72 fokosra is felmelegedhet, minek eredményeképpen a négylábú 15 perc alatt halálos hőgutát kaphat.

A kutyák és macskák kevésbé tudják a szervezetükben keletkezett többlet hőt leadni, ők csak a légutaikon és tappancsaikon keresztül tudnak párologtatni.

Hogyan vigyázzunk házi kedvenceinkre utazáskor?

 • Álljunk meg 2-3 óránként, mozgassuk és itassuk meg a velünk utazó állatot, lehetőség szerint próbáljunk árnyékos parkolót választani.
 • Utazás közben az ülésben ülve a feje ne lógjon ki a letekert ablakon, mert balesetveszélyes.
 • Soha ne hagyjuk magára az autóban – pár percre se – kedvencünket.
 • Használhatunk hűtőmatracot is az állat komfortosabb utazása érdekében.
 • Az állat biztonságos szállítása okán a járműben történő rögzítéséről sem feledkezzünk meg.
 • Amennyiben idegen, lezárt járműben hagyott állatot látunk, először próbáljuk megkeresni a tulajdonost, vagy hívjuk a 112-es segélyhívó számot, illetve végszükség esetén betörhetjük a jármű ablakát, hogy kimenekítsük. Erről készítsünk fényképeket, illetve felkérhetünk tanút is a mentéshez. Az állatot azonnal itassuk meg és kezdjük el lehűteni a testét.
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában