Fejlesztés

2021.10.17. 15:28

Begördült az új autó a túrkevei tűzoltólaktanyába

Megérkezett a régen várt emelőkosaras jármű a túrkevei tűzoltólaktanyába. Az autót összefogás segítségével vásárolhatta meg a Túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület, a szervezet parancsnoka, Sörös Tibor igazi sikersztoriként könyvelte el az eseményeket.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

– Férfiasan bevallom, volt olyan pillanat, amikor elérzékenyültem. Bajtársaimat is meghatotta az, hogy ilyen sokan, ilyen gyorsan segítettek – mondta el Sörös Tibor, aki nagyon hálás az összefogásért.

– Egy, az autóvásárlásra irányuló sikertelen pályázat után gondoltuk azt, hogy a lakossághoz fordulunk. Nagyon szerettünk volna egy emelőkosaras autóval gyarapítani a gépparkunkat, ezért kértünk segítséget. Álmunkban sem gondoltuk, hogy alig hat hét alatt összejön az ehhez szükséges pénz – mesélte a tűzoltóparancsnok.

A támogatók között voltak magánszemélyek, vállalkozók, gazdasági társaságok, akadt oktatási intézmény, valamint két civil szervezet is adakozott.

A felhívás nemcsak a helyieket mozgatta meg, érkezett támogatás ugyanis a közelből, például Mezőtúrról, de még messzebbről, Monorról is segítettek.

– Mindenkinek hálával tartozunk, minden fillérért köszönet jár, különösen azoknak, akik az összegyűjtögetett, félretett pénzüket adták nekünk. Van még remény, mondhatom, hogy ez egy igazi sikersztori – emelte ki Sörös Tibor.

Az összegyűlt pénz tehát rendelkezésre állt, már csak ki kellett választani a megfelelő járművet.

– Alaposan szétnéztünk, mérlegeltük a lehetőségeket, olcsóbban lett volna jármű, de azt nem találtuk megfelelőnek. Végül egy német tűzoltóságnál szolgáló, 1992-es évjáratú Iveco Magirus létrás, emelőkosaras autót vásároltunk meg tizennégyezer euróért (nagyjából 5,1 millió forint). Szinte az utolsó napokig „dolgozott”, mielőtt elhoztuk, így tudjuk, hogy jó, ráadásul korához képest nagyon jó állapotban van, számítógépes felügyeletű létrával üzemel. Jó választás volt – számolt be az autóról Sörös Tibor, aki elmondta, a hazaszállítás is emlékezetes volt.

Már a laktanya udvarán áll az új autó, amelyet több településen is használhatnak majd az egyesület tagjai
Fotó: Mészáros János

– Négyen mentünk az egyesület pickupjával, több mint ezerháromszáz kilométer után éjszaka, esőben érkeztünk a holland határhoz közeli célállomásunkhoz. Másnap a hivatalos ügyek lebonyolítása után még egy gyors oktatást is kaptunk az autó kezeléséhez, majd hazaindultunk. Lábon jött az autó, nyolcvanas tempóval róttuk le újra az utat – mesélte a parancsnok.

Ezekben a napokban még csak „csodálják”, takarítgatják a járművet, és bíznak benne, hogy mielőbb magyar forgalomba állíthatják, s bevetésre készen áll majd. Az emelőkosaras autó nagy segítség lesz majd a tűzoltóság munkájában, nemcsak a városban, de akár más településeken is bevethető lesz például viharkárok elhárítására, speciális karbantartásokra és egyéb munkákra. A tűzoltó-egyesület három tagja a közelmúltban képesítést, hatósági jogosítványt is szerzett emelőkosaras gépjármű használatára.

Garázs is épül

A most beszerzett emelőkosaras jármű nem fér be a tűzoltóság korábbi fecskendőautója mellé, az állomás parkolóházába, ezért szeretnének egy új garázst építeni, ahol az új szerzemény parkolhat majd.

– Ehhez az udvaron szabadítunk fel annyi helyet, ahol elfér majd ez a garázs. Az összegyűlt pénzből még maradt valamennyi, illetve az egyszázalékos felajánlásokat fordítjuk majd erre a projektre. Így megoldódik majd a tárolás is – számolt be Sörös Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában