JÁSZKUNSÁG

2021.10.07. 15:08

Itt az ősz: vezessünk óvatosabban!

Elérkezett a csúszós utak, párás reggelek időszaka. Fontos, hogy ilyenkor az eddigieknél is jobban figyeljünk közlekedés közben.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ősz beköszöntével ténylegesen megváltozott az időjárás, ami minden évben kihívás elé állítja a közlekedőket. Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte, az esős, párás, ködös időben az út- és látási viszonyok kedvezőtlenné válnak, helyenként csúszós, falevelekkel borított útszakaszok is előfordulhatnak. Ebben az időszakban fokozott óvatossággal kell közlekedni, alkalmazkodva a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz, ezáltal megelőzve a baleseteket.

Az őszi időszakban gyakoriak az úgynevezett pályaelhagyásos balesetek – megyénk közútjain egyetlen nap alatt két esetben is előfordult -, melyeket egyrészt a gépjárművek nem megfelelő műszaki állapota, másrészt a sebesség helytelen megválasztása, a figyelmetlenség vagy a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat okozhat.

Könnyen baleset lehet az autózás vége
Fotó: Police.hu

Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha a látási viszonyok indokolják, a ködfényszórót a járművezetők jogszerűen használhatják, így eleget téve a látni és látszani elvnek, mely a baleset-megelőzés egyik alappillére. Ugyanakkor a ködfényszóró indokolatlan alkalmazása jelentős baleseti kockázattal bír, mivel annak indokolatlan használata elvakítja a szemközt közlekedő járművezetőt.

A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében fogadják meg alábbi tanácsokat:

 • Indulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát! Időben gondoskodjanak a téli gumiabroncsok beszerzéséről, felszereléséről! A téli gumicserét ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsák (7 fok), és ne feledkezzenek meg a helyes guminyomás beállításáról se.
 • A párás szélvédő balesetveszélyes, ezért indulás előtt a párát el kell távolítani.
 • Ellenőrizzék a világító berendezések működését és gondoskodjanak a lámpabúrák tisztántartásáról! A rosszul beállított fényszórók nemcsak az adott jármű vezetőjét gátolják az úton lévő akadályok észlelésében, hanem a többi járművezető elvakításával balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.
 • A hideg idő beköszöntével érdemes ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyáspontját, valamint a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni. Célszerű folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról, és ellenőrizni az ablaktörlő gumik állapotát!
 • Szenteljenek figyelmet a fékek állapotának, valamint a fékfolyadék megfelelőségének is. A rossz állapotú fékek, valamint a használat során viszkozitásából vesztő fékolaj a fék hatékonyságát rontja, ezáltal a megváltozott útviszonyok közötti megállás is hosszabb időt vesz igénybe
 • Fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!
 • Egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére!
 •  

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában