jászkunság

2021.11.28. 06:58

Fordra és Opelre utaznak leginkább az autótolvajok

Tovább csökkent tavaly az autólopások száma országos szinten annak ellenére, hogy egyre több jármű közlekedik az utakon évről évre. A megyei statisztikák is hasonlóan pozitív képet mutatnak, hiszen az elmúlt esztendőben feleannyi gépkocsit lovasítottak meg a tolvajok, mint 2019- ben. Az adatokból az is kiderül, melyik márkára utaznak leginkább a bűnözők.

Czakó Nóra

Bármikor lecsaphatnak autóinkra Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Járműtulajdonosként az egyik legborzasztóbb dolog, ami történhet velünk, ha a ház előtt parkoló kocsinknak reggelre csak a hűlt helyét találjuk. Nem ismeretlen olyan szituáció sem, amikor csak néhány órára kötik el az autót, hogy az elkövetők szórakozzanak egy kicsit.

Így tűnt el Öcsödről két autó is néhány napon belül még szeptemberben. Az egyiket a tolvaj vissza is vitte, a másikra pedig az eltűnés estéjén bukkantak rá a rendőrök, amikor Tiszakécskén ellenőrizni akartak egy sofőrt, de az a gépkocsit hátrahagyva meglépett előlük.

A nyomozók egy huszonegy éves öcsödi fiatalt számoltattak el az esetekkel kapcsolatban, aki elmondta, hogy azért vitte el a kocsit, hogy a tiszakécskei diszkóban tudjon szórakozni. Azzal mentegette magát, hogy nem akart egyik tulajdonos kárára sem kocsikázni, ezért mindkét alkalommal tankolt a járművekbe. A kunszentmártoni kapitányság kétrendbeli jármű önkényes elvétele bűntett elkövetése miatt indított eljárást ellene. Fontos megjegyezni, hogy az autók tulajdonosai mindkét esetben benne felejtették az indítókulcsot a járművekben...

A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy az elkövetőknek csak egy pillanat kell ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, vagy észleljék a lehúzott ablakot, a járó motort...

– Annak érdekében, hogy elkerüljék az áldozattá válást és megelőzzék a gépkocsifeltö­réseket, fogadják meg tanácsainkat – hangsúlyozta Mári Ilona megyei rendőrségi sajtószóvivő.

– Semmiképp se hagyja az indítókulcsot a gépkocsiban. Ha csak rövid időre távolodik el az autótól, akkor is gondosan zárja be, és kapcsolja be a riasztót!

Gépkocsiját lehetőleg őrzött parkolóban hagyja, és az esti órákban, ha mód van rá, kivilágított helyen álljon

– sorolta az intelmeket a szóvivő, aki hozzátette, hogy amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget. Gépkocsifeltörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése.

A Prevenciós Bűnözés-Sta­tisztikai Adattár (PRE-STAT) szerint jármű önkényes elvétele 2019-ben harmincnégy, tavaly pedig harmincöt történt megyénkben, míg összehasonlításként Budapesten nyolcvanhét, illetve hetvennyolc ilyen esetet regisztráltak. Gépkocsilopás két éve tizenöt, tavaly pedig nyolc történt megyénkben.

Korábban az egyik szakportál rendőrségi statisztikákra hivatkozva azt írta, hogy országos viszonylatban nézve tavaly ötvenhat Ford, ötvenegy Opel, negyven Suzuki, illetve huszonkilenc Volkswagen típusú kocsit kötöttek el. Ez nagyjából megegyezik a Központi Statisztikai Hivatal azon adataival, miszerint hazánk személygépkocsi-állományában tavaly az Opel, Suzuki, Volkswagen és a Ford volt többségben. Mivel tavaly megyénkben csupán nyolc autót lovasítottak meg, nem lehet azzal kapcsolatban állást foglalni, hogy a tolvajok mely típusokat részesítették előnyben a Jászkunságban...

Szembetűnően javult a statisztika

Nem hangzik rosszul: megyeszékhelyünkön tavaly mindössze egy autólopást regisztrált a rendőrség a 2019-es héttel szemben, sőt, ez a szám 2012-ben még harminchárom(!) volt. Jármű önkényes elvétele eset 2018-ban kilenc történt, 2019-ben öt, tavaly pedig kettő.

Felvetődik a kérdés, hogyha nincsen szemtanú, akkor mennyi az esélye annak, hogy a hatóságok megtalálják a kocsitolvajt. A rendőrségi beszámolókból kiderül, hogy az elmúlt években a személygépkocsi-lopás nyomozás eredményességi mutatója ötven százaléktól hetvenöt százalékig terjedő skálán mozgott Szolnokon. A jármű önkényes elvétele bűncselekmény nyomozás eredményességi mutatója pedig tavaly százszázalékos volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában