Szabálysértők

2022.02.03. 11:25

Drónok figyelik a közlekedőket a Jászkunságban

Már drónok is segítik a közlekedési szabálysértők kiszűrését, és ezáltal a baleset-megelőzési tevékenységet a Jászkunságban. Január 12-én a szajoli kereszteződésnél vetették be a megyei rendőrök ezt a modern technológiát, ahol alig két óra alatt hét tilos jelzésen áthajtó sofőrről készült felvétel.

Czakó Nóra

A megyei rendőrök korábban a sajtónak is bemutattak egy általuk használt drónt Fotó: Mészáros János

A drón napjaink egyik olyan meghatározó vívmánya, amelynek technikai paraméterei révén nagyon széles a felhasználhatósága. A földről irányítható, játékszernek tűnő eszköz megfelelő kiegészítésekkel a hatóságok számára is komoly segítséget nyújthat. A szerkezetben egyesített repüléstechnika és a kifinomult optikai rendszerek együttes jelenléte sok új lehetőséget rejt magában, és mindezt a rendőrség is kihasználja.

Sipos-Kácsor Andrea megyei rendőrségi sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szolgálati feladatainak ellátásához szükséges mennyiségű drónnal rendelkezik. Ezeket elsősorban rendészeti tárgyú, például rendezvények biztosítása, közlekedési ellenőrzések, csapatszolgálati tevékenységek, valamint bűnügyi feladatok végrehajtására alkalmazzák. Nem ritka, hogy a drón eltűnt személyek kutatása során nyújt hatékony segítséget, de az idegenforgalmi szezonban a Tisza és a Tisza-tó vízi rendészeti ellenőrzésének hatékonyságát tekintve is kiemelt fontossággal bír.

Az a rendőr lehet drónkezelő, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Repülőmérnök Kara által akkreditált alapképzésen, egy egy hónapos felkészítésen vesz részt Szolnokon. Természetesen további gyakorlati képzés kiegészíti és mélyíti a megszerzett elméleti tudást

– mondta hírportálunknak a sajtóreferens.

A közlekedési ellenőrzésre használt drónok a szabálysértők kiszűrését, és ezáltal a baleset-megelőzési tevékenységet segítik megyénkben. A rendőrök leginkább a dinamikus jogsértések, mint például előzés, záróvonal átlépése, tilos jelzésen való áthaladás felderítésére használják az eszközt.

Január 12-én a szajoli kereszteződésnél vetették be a rendőrök a drónt. A légi felvételek alapján alig két óra alatt hét tilos jelzésen áthajtó sofőrrel szemben intézkedtek. Mindegyik gépjárművezetőt 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtottak, valamint nyolc előéleti pontot állapítottak meg részükre.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság alkalomszerűen a jövőben is tervez a szajoli lámpás kereszteződésnél is végrehajtott, drónnal történő közúti ellenőrzést

– válaszolta megkeresésünkre Sipos-Kácsor Andrea.

– Olyan helyeken várható a drónnal történő kontroll, ahol a járművezetők rendszeresen megsértik a közúti közlekedési szabályokat, de a kiemelt baleseti kockázatokat jelentő utakon is felbukkanhat a rendőrség eszköze. Pilóta nélküli légi járművel ugyanis minden olyan szabályszegés kiszűrhető, ami a földről is, csupán az észlelés módja és helye történik máshonnan. Levegőből leplezetten, vagyis anélkül, hogy a közlekedők észrevennék, lehet nyomon követni a szabálysértő autósokat, ily módon dokumentálni a megvalósított jogsértéseket. Másik előnye ennek a módszernek, hogy így nincs lehetőség előjelzés leadására, vagyis hogy a közlekedésben részt vevő sofőrök jelezzék egymásnak a rendőri ellenőrzés helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában