Lebuktak

2022.04.11. 10:23

Hamis szoftverekkel dolgozott a jászkunsági illegális műhely

Gépjárművek műszerfalába építhető audiovizuális berendezések beszerelésével foglalkozó illegális műhelyt iktattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Szoljon.hu

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos Facebook oldala

A közösségi médiában feladott hirdetés buktatott le egy szerelőt és az őt foglalkoztató céget Jász-Nagykun-Szolnok megyében – jelezte közleményében az adóhivatal. A vállalkozás egy társasház alatti garázsban szerelt be igen értékes berendezéseket luxusgépjárművekbe. Az illegális szoftverhasználatra utaló hirdetésre a NAV megyei munkatársai is jelentkeztek. A műhely előtti találkozón az ellenőrök – miután megállapodtak a beépítendő rendszer részleteiben és az árban – felfedték kilétüket és elkezdték az ellenőrzést.

 

A műhely rádióvezérelt ajtaját az okoseszközök beszereléséhez egyébként kiválóan értő szakember ekkor már nem tudta kinyitni, ezért az ellenőrök a NAV Bevetési Igazgatósága pénzügyőr járőreinek segítségét kérték. Az eljárást a szerelő lakásán folytatták, miközben egy civil ruhás pénzügyőr a garázsnál továbbra is figyelte a környéket. Ahogy az várható volt, hamarosan megjelent a garázs tulajdonosa, és elkezdte kipakolni a berendezéseket és technikai eszközöket. A civil ruhás pénzügyőr jelzésére a járőrtársai visszatértek és az eszközöket, mint bizonyítékokat lefoglalták.

A NAV 1,7 millió forint értékben foglalt le autódiagnosztikai eszközöket, illegális szoftvereket, notebookot és az akcióba bevonta a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületét (JAF) is.

 

A JAF a hamis szoftverek használata miatt indított eljárást, a szerelőt foglalkoztató cégnél pedig a NAV további ellenőrzést rendelt el és ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést.

 

A NAV és a JAF járműipari jogsértések kiszűrésére indított közös ellenőrzései a jövőben is folytatódnak – jelezte az adóhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában