Jászkunság

2022.05.16. 13:55

Évente több mint ezerszer jelentik kiskorú eltűnését

Gyakran találkozhatunk a megyei rendőrségi hírekben eltűnt személyek miatt kiadott körözésekkel. A legtöbb esetben szerencsére pár napon belül elő is kerülnek ezek a személyek, akik főként gyermekek. A Jászkunságban tavaly 1402 kiskorút és 80 felnőttet kerestek a hatóságok.

Czakó Nóra

A fiatalkorúak eltűnésének fő oka a kalandkeresés, a kitörési vágy vagy épp egy szerelmi kapcsolat, de családi problémák is meghúzódhatnak a háttérben Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

2020-ban megyénkben 1082 esetben kiskorú, míg 89 alkalommal felnőtt eltűnése miatt rendelt el körözést a rendőrség. Tavaly 1402 alkalommal kiskorú, míg 80 esetben felnőtt tűnt el – tájékoztatta hírportálunkat Sipos-Kácsor Andrea megyei rendőrségi sajtóreferens. 

– A kiskorúak tekintetében az eltűnés miatt elrendelt körözések számát elsősorban az intézetből, nevelőotthonokból történő szökések, eltűnések generálják – adott magyarázatot a magas számokra Sipos-Kácsor Andrea. 

– Közülük több személy is folyamatos szökésben van. Nem ritka, hogy a megtalálásukat követően már egy órán belül ismét az eltűnésükről tesznek bejelentést, ami újabb körözési eljárás megindítását jelenti. Családból való eltűnés jóval ritkábban fordul elő. 

A kiskorúak többsége általában rövid időn belül önként visszatér a szülői házba vagy a gondozási helyére. Az intézetből eltűntek többsége a szülőkhöz, családjukhoz szökik vissza. Az érintett gyermekeknek nagyon gyakran hiányoznak a rokonaik, illetve a megszokott környezetük. 

Mivel ezek a címek ismertek, ellenőrzésük a körözési tevékenység idején rendszeres. A családból eltűnt fiatalkorúak esetében a kutatási lehetőség területe jobban kiszélesedik. Ezek a fiatalok sokszor a barátokhoz, rokonokhoz vagy épp szerelmükhöz szöknek – fűzte hozzá. 
Sipos-Kácsor Andrea kifejtette: az eljárások adataiból az derül ki, hogy a fiatalkorú személyek eltűnésének fő oka a kalandkeresés, a kitörési vágy vagy épp egy szerelmi kapcsolat, de előfordulhat, hogy a háttérben különböző családi problémák, illetve azok helytelen kezelése, esetenként a különböző típusú iskolai nehézségek húzódnak meg. 

Mint megtudtuk: kiskorú eltűnése miatt folytatott körözési eljárás során az előadó minden esetben vizsgálja, hogy a családon belüli erőszak nem játszott-e közre az eltűnésében. Ezen ügyek vizsgálata során kiemelt figyelmet kap azoknak a körülményeknek a felderítése, melyek az eltűnt kiskorú testi, értelmi, érzelmi fejlődését veszélyeztetik. 

– Tekintettel arra, hogy itt az év végi vizsgák ideje, és nemsokára osztják a bizonyítványokat, különösen fontos, hogy minden szülő, tanár, barát és rokon fokozottan figyeljen a tanulmányi eredmények miatt esetlegesen szorongó tanulókra – hangsúlyozta a sajtóreferens. – Sajnálatos módon időről időre akadnak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők esetleges negatív visszajelzésétől, a dorgálástól, a szankcióktól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve, áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak. 
 

Mit tehet ilyen esetekben a szülő? 

– Gyakran ismételt, de kétségtelenül alapvető tanács, hogy beszélgessen gyermekével minél többet, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják – tanácsolta Sipos-Kácsor Andrea. – Olyan bizalmi szülő-gyermek viszonyt kell kialakítani, melyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, melyekre ezután együtt lehet megoldást keresni. Javasoljuk, hogy a szülők és a pedagógusok cseréljenek tapasztalatokat és észrevételeket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában