Figyelemfelhívás / Galériával

2022.09.26. 14:04

Az elrabolt Nóra szabadsága a tét – Szolnokon a holland szabadulófurgon

„A modern rabszolgaság Magyarországon is jelen van!” – hirdeti hétfőn egész nap az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti térre kitelepült fekete lakóbusz.

Mészáros Géza

A lakókocsiban Nóra történetét ismerhetik meg azok, akik kipróbálják a szabadulóbuszt

Fotó: Mészáros János

A holland rendőrség szabadulószobának berendezett, a veszélyekre felhívó, különösen a kizsákmányoló emberkereskedelmet célzó üzenetekkel feliratozott járműve olyannyira feltűnő volt, hogy az arra járókelők egymás kezébe adták a kilincset, és pillantottak be a belsejébe. A kifelé út azonban – szabadulószobáról lévén szó – a kérdésekre adott helyes válaszokon keresztül vezetett.

Az „Escapevan” projekt a Pécsi Tudományegyetem társszervezésével járja az országot, Szolnokra hétfőn érkezett meg a holland rendőrség által berendezett lakóautó. Az Európai Unió egyes tagállamaiban, így Hollandiában is küzdenek az emberkereskedelem ellen, hiszen rengeteg lányt kihasználnak, hogy azután kizsákmányolják őket, jellemzően prostitúcióra kényszerítik a becsapott fiatalokat. Mint arról Anna van Wanrooij-Sallai, a holland rendőrség munkatársa hírportálunknak beszámolt,

számos lányt csábítanak ki külföldre, így Hollandiába is hamis ígéretekkel, majd prostitúcióra kényszerítik őket. Jellemzően bolgár, magyar és román fiatal lányokat hálóznak be csalfa módszerekkel, hamis ígéretekkel.

A lakókocsiban Nóra történetét ismerhetik meg azok, akik kipróbálják a szabadulóbuszt. A jármű hasonlatos azon szűkös lakáshelyiségekhez, ahol a kényszerítés alatt álló lányoknak „munkát” kell végezniük. Egy ócska matrac, szennyes ruhák és papírzsebkendők, tisztálkodás nélküli lehetőségek, szegényes szépségápolási szerek. Aki kipróbálta az egyedülálló lakóautót, annak tíz perce volt arra, hogy segítsen kimenteni Nórát fogva tartói karmai közül…

Az „Escapevan” szabadulószobája kedden Debrecenbe, szerdán Nyíregyházán, csütörtökön Miskolcon, pénteken pedig a fővárosban igyekszik rávilágítani a figyelmet az emberkereskedelem veszélyeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában