Szolnok / Budapest

2023.03.23. 19:55

A feltételezés szerint összeütközött két InterCity, melyeken 900-an utaztak

A szimulált katasztrófa a Szolnok-Budapest vasútvonalon történt.

Hartai Gergely

Országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlatot szervezett szerdán a Belügyminisztérium a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban, Budapesten. A művelet során az akcióban résztvevő szervek egy szimulált tömegszerencsétlenségen keresztül gyakorolták a tömeges sérülést okozó esemény következményeinek kezelését, az együttműködést, illetve felmérték a mentéshez, sérültellátáshoz rendelkezésre álló eszközöket és erőket. 

A belügyi, egészségügyi, honvédelmi, közlekedési, valamint a meteorológiai ágazat együttműködésére épült a szerdai országos tömeges mentési és sérültellátási gyakorlat 

– tájékoztatott dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, a gyakorlat vezetője. 

A feltételezett katasztrófában a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon és a 4-es főút találkozásánál két ellenkező irányba haladó InterCity vonat ütközött össze. A szerelvényeken összesen 900 ember utazott, a vasútvonal feletti felüljárón haladó járművekben pedig további 100 ember tartózkodott. A sérültek nagy száma miatt egészségügyi válsághelyzetet hirdettek, az akcióba pedig a helyszíntől távolabb eső egészségügyi intézményeket is be kellett vonni, valamint a mentési erőket is át kellett csoportosítani. A sérültek gyűjtőpontokra szállításába az Országos Mentőszolgálat mellett a Magyar Honvédség is bekapcsolódott, az ellátásukat önkéntes orvosok, ápoló is segítették.

 

A mentési és sérültellátási gyakorlat térképen
Forrás: Belügyminisztérium

A gyakorlat részeként meg kellett szervezni a sérültek ellátása és kórházba szállítása mellett az utasok továbbszállítását is, őket a MÁV szerelvényeivel, a Volánbusz Zrt., a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem buszaival vitték el a helyszínről, amelynek biztosításában a polgárőrség is részt vett.

Az országos tömeges mentési gyakorlat nem korlátozódott a Belügyminisztériumra, az operatív törzs koordinálása mellett számos szervezet szakemberei is részt vettek benne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában