Akcióban az egyenruhások

2023.06.28. 14:44

Biztonságot jelentenek, de a tavalyinál több dolga volt a jászkunsági iskolaőröknek

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén 27 oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr. Összesen 13 esetben intézkedtek az elmúlt tanévben. Ezek az esetek túlnyomó többségében diákok közötti konfliktusból eredő veszekedések voltak.

P. Pusztai Nóra

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Huszár Gábor

Három éve már, hogy bizonyos oktatási intézményekben iskolaőrök teljesítenek szolgálatot Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Bár a tapasztalatok szerint a jelenlétük biztonságot sugároz, a létszámuk növekedésével azon esetek száma is megszaporodott, ahol be kellett avatkozniuk. 

A 2022/2023-as tanévben a vármegyei iskolaőrök összesen 13 esetben intézkedtek. Ezek az esetek túlnyomó többségében diákok közötti konfliktusból eredő veszekedések voltak 

– tájékoztatott Mári Ilona. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: az ilyen vitákat, valamint a kialakulóban lévő bántalmazásokat az iskolaőrök az érintettek felszólításával általában megszüntették. 

Azonban sajnos nem tudnak jelen lenni, minden kialakulóban lévő vagy esetleg már éppen kialakult konfliktusnál, így előfordul, hogy az esemény csak utólag jut a tudomásukra. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén egyébként huszonhét oktatási intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr, akiknek évente legalább három alkalommal tartanak képzéseket. 

Az iskolaőrök alapképzése több modulból áll, pedagógiai és gyermekpszichológiai ismereteket szereznek, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési oktatásban részesülnek, valamint rendvédelmi felkészítést kapnak, amihez gyakorlati óra is párosul, emellett az elsősegélynyújtási ismereteiket is felelevenítik 

– fogalmazott. 

Feladataikat törvény szabályozza, elsődleges természetesen a rend fenntartása, hogy biztosítsák a pedagógusok zavartalan munkavégzését és a konfliktusmentes légkört.

– Az intézményvezetőkkel és a fenntartókkal folytatott konzultációk során, az érintettek pozitívumként értékelik az iskolaőrök oktatási intézményben való jelenlétét. Általánosságban elmondható, hogy az azokban az oktatási intézményekben, melyekben iskolaőrök vannak észrevehetően fegyelmezettebbé váltak a diákok. A program sikerességét igazolja, hogy több iskola is jelezte csatlakozási szándékát – emelte ki Mári Ilona.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában