Az áldozatot bántalmazták is

2023.07.27. 21:30

Letartóztatták a brutális mezőtúri rablás elkövetőit

Két férfi és egy nő rabolt ki a napokban egy 88 éves mezőtúri nőt, akit bántalmaztak is.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Csoportosan, a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt indítványozta egy 24 férfi és 22 éves felesége, valamint a férfi 23 éves öccse letartóztatását a Mezőtúri Járási Ügyészség – tájékoztatott dr. Lánczi Rajmund, a Szolnoki Járási Ügyészség helyettes szóvivője.

A három elkövető ez év július 22-én az éjszakai órákban megjelent a házban egyedül élő 88 éves – betegségei miatt napi szociális gondozásban részesülő – sértett mezőtúri házánál. Az idős hölgy ingatlanának udvari kiskapuja mellett a drótkerítést letaposva jutottak be az udvarra, majd a 24 éves férfi a lakóház zárt bejárati ajtaját kézzel kiszakította a helyéről. A férfi felesége a bejárati ajtónál őrködött, miközben a testvérpár bement a sértett lakásába és a szobájában az ébren lévő sértettet többször megütötték, majd követelték tőle, hogy mondja el, hogy hol tartja a lakásban a pénzét.

Az idős nőt az erőszak ellenére nem árulta el a férfiaknak a pénze rejtekhelyét, ezért a testvérek a sértett lakását értékek után kutatva feldúlták. A kutakodás során egy műanyag dobozban megtalálták a sértett 155 ezer forint összegű e havi nyugdíját, valamint egy befőttesüvegben további 260 ezer forint készpénzét. Ezen túlmenően magukkal vitték az idős nő televízióját, 3 darab gázpalackját és a centrifugáját is. A rablók az eltulajdonított dolgokat a fiatalabb testvér mezőtúri lakhelyére vitték, az egyik gázpalack kivételével, amit nem bírtak el, így azt a helyszín közelében hártahagyták.

A 88 éves hölgynek a két férfi bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

Az eltulajdonított ingóságokat a rendőrség megtalálta és a sértettnek visszaszolgáltatta, azonban a gyanúsítottak a 415 ezer forint összegű készpénzt másnap délutáni elfogásukig már elköltötték.

A járási ügyészség azért indítványozta a három elkövető letartóztatását, mert a kiszabható büntetés mértékét figyelembe véve fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak a hatóság elől megszöknek. Megalapozottan feltételezhető az is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a sértett befolyásolásával a bizonyítást veszélyeztetnék, továbbá mindhármuk esetében fennáll bűnismétlés veszélye is, mivel bejelentett munkahellyel egyikük sem rendelkezik.

A Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak letartóztatását elrendelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában