Segítséget kapnak

2023.07.29. 12:30

Több jászkunsági mentőszervezetnek is jut a központi támogatásból

Százhatvanhét önkéntes mentőszervezet jut idén központi forrásból pályázati támogatáshoz. Az erre vonatkozó döntést nemrég hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A döntés alapján százhatvanhét önkéntes mentőszervezet jut mintegy százmillió forint támogatáshoz.

Köllő Judit

Forrás: BM OKF

Fotó: Szőke Péter

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesen 2,9 millió forintos pályázati támogatáshoz jutott, vármegyénkben

  • a Berény Járási Önkéntes Mentőcsoport Jász Búvár Sportegyesülete 798 ezer forint;
  • a Tiszafüredi Járási Önkéntes Mentőcsoport Tiszafüred Városi Polgárőrsége 727 ezer forint;
  • a Tisza Mentőcsoport FŐNIX Speciális Mentők Alapítványa 850 ezer forint;
  • a Tisza Mentőcsoport Mentő és Tűzoltó Egyesülete pedig 525 ezer forintnyi támogatásban részesül.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését tizenegy évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem egységeinek munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányításával működni.

Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének erősítése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában