Jászkunság

2023.08.15. 06:55

Egyik áldozat sem sejtette, mi vár rá, amikor furcsa linket küldött a rejtélyes idegen

Pedig minden annyira egyszerűnek tűnt...

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Nem csak akkor kerülhetünk a csalók hálójába, ha eladni szeretnénk a világhálón. Már az eladók is veszélyben vannak. Az utóbbi napokban több hasonló csalás is történt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, épp ezért a bűnmegelőzési szakemberek az elkövetők módszereire kívánják ráirányítani a figyelmet.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság több esetről is beszámolt hírportálunknak, ahol az eladók kerültek bajba. 

– Egy szolnoki férfi eladásra hirdette meg iPod készülékét, melyre hamarosan érdeklődő akadt, aki cseten vette fel vele a kapcsolatot. A vevő futárszolgálattal történő szállítást kért, majd egy e-mailt küldött a hirdetőnek, amelyben a futárszolgálat logója is szerepelt. A hirdető az üzenetben leírtak szerint, különböző hitelesítéseket végzett és megadta bankkártyája adatait, majd észlelte, hogy a bankszámlájáról nagyobb mennyiségű készpénzt „emeltek le” – részletezte az egyik esetet Mári Ilona, a főkapitányság szóvivője.

Elmondta, hogy egy 26 éves jászberényi hölgy is hasonlóan járt. 

– Ő egy táskát szeretett volna eladni, amelyet az egyik közösségi média piacterén akart eladásra kínálni. A vevő hamarosan jelentkezett is, és azt írta, csomagküldő szolgálattal kéri a terméket. 

Az idegen a hirdető e-mail címére küldött egy linket, amire a sértett rákattintott, majd megadta a különféle banki adatait a felugró ablakokban

– számolt be a szóvivő.

További esetek is történtek. Egy 27 éves fegyverneki, egy 32 éves jászberényi és egy 28 éves törökszentmiklósi lakos is a csalók áldozatává vált. 

– Ők egy adásvételre létrehozott applikáción hirdették meg az eladni kívánt termékeiket. A vevőnek jelentkező csaló ezekben az esetekben is csomagszállító céggel kívánta megkapni az árut, e-mail üzenetet küldött a hirdetőknek, akik az abban lévő linkre kattintva, a megnyíló honlapon megadták a banki adataikat. Csak később vették észre, hogy a bankszámlájukról nagyobb összeget utaltak el – tudtuk meg a rendőrségtől.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékesei ezekkel kapcsolatban újra óvatosságra intik a hirdetőket. 

Ha eladásra kínálnak bármilyen terméket, legyenek óvatosak! Ne kattintsanak az idegentől érkező levélben lévő linkre, pláne, ha az olyan oldalra visz, ahol a banki adataikat kell megadni. A vevőnek egyedül a bankszámlaszámukra lehet szüksége, hogy kiegyenlítse a tartozását

– hangsúlyozta Mári Ilona.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában