Megtévesztés

2023.08.05. 15:25

Senki sem volt biztonságban, Várkonyban, Cibakon és Karcagon is lecsaptak a netes csalók

Továbbra is legyünk óvatosak az online térben történő vásárlással és eladással, javasolja a rendőrség.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A mai modern világban az online vásárlás már teljesen elfogadott, hiszen egyre többen veszik igénybe, gyors és praktikus. Viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az internetes áruházakban, online kereskedelmi felületeken vásárlás is hordozhat magában veszélyeket. Ahogy arról a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság hírportálunkat tájékoztatta, sajnos a közelmúltban vármegyénkben több online csalás is történt. 

Volt, hogy a jól ismert, használt cikkek eladására szolgáló internetes felületen, de akadt olyan eset is, ahol a közösségi médiában létrehozott piactéren estek áldozatul a sértettek.

– Egy televízió készülék eladásával tévesztették meg azt a tiszavárkonyi lakost, aki a vásárlási szándékát jelző személytől e-mailen keresztül kapta az egyik csomagfeladó felületére emlékeztető, adathalász linket, ahol a sértett megadta a bankkártya számát és a CVC-kódját is, ezután pedig leemelték a bankszámláján lévő pénzt. Hasonló eset történt Karcagon is, ahol az egyik online piactéren kínálta eladásra termékét egy nő. Vásárlóként jelentkezett az az elkövető, aki a bejelentő által megadott e-mail címre egy olyan linket küldött, amely megtévesztésig hasonlított a sértett bankjának bejelentkező oldalára. 

A belépést követően a sértett itt is megadta a bankkártya számát és a CVC-kódját is, majd a bankszámlájáról jelentős összeget emeltek le – számolt be az esetekről Mári Ilona. 

A főkapitányság szóvivője hírt adott egy további történetről is, melyben egy babakocsit szeretett volna vásárolni egy cibakházi lakos az egyik közösségi média online piacterén. 

Hiába utalta el a kialkudott 25 000 forint árat, a babakocsit nem kapta meg, a hirdetőt és a hirdetést az utalást követően már nem lehetett elérni

– tette hozzá.

A szóvivő az esetekkel kapcsolatban rámutatott: fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik és jó tanácsokkal is ellátják a vásárlókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában