Online veszélyek

2023.09.13. 13:55

Csak egy kabátot akart eladni, végül teljesen kifosztották a netes csalók – hol hibázott a szolnoki felhasználó?

Az egyik legnépszerűbb online piactéren hirdetett az a szolnoki lakos, akinek eladó kabátjára jelentkezve küldtek adathalász linket. Egy másik esetben egy webáruházon keresztül akart értékesíteni lábbeliket az a szolnoki házaspár, akik szintén csalók áldozatául estek. A rendőrség azt kéri, mindenki tanuljon ezekből a hibákból!

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az internet a huszonegyedik század egyik legnagyobb áttörése, mely számtalan előnnyel jár, de sajnos az online térnek is megvannak a maga veszélyei.

Az internetes csalások olyan bűncselekmények, melyek során a bűnözők a világhálón az ártatlan felhasználók jóhiszeműségével élnek vissza. Az egyik gyakori módja ennek az adathalászat, mely során az elkövetők az internetes hirdetéseket és az eladókat használják arra, hogy megszerezzék az áldozatok személyes és pénzügyi adatait.

A közelmúltban sajnos több csalás is történt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén.

Az egyik legnépszerűbb online piactéren hirdetett az a szolnoki lakos, akinek eladó kabátjára jelentkezve küldött adathalász linket az ismeretlen elkövető. Az eladó a megnyíló honlapon megadta banki adatait, a csaló pedig egy nagyobb összeget utalt el a bankszámlájáról...

Webáruházon keresztül kívánt értékesíteni lábbeliket az a szolnoki házaspár, melynek a hirdetésére többen is jelentkeztek, először csak email-, később különböző hitelesítések elvégzését és a vásárlás véglegesítését kérték, melyeket ők el is végeztek. Miután adataikat megszerezték, a bankszámlán különböző tranzakciókat hajtottak végre a csalók, és jelentős kárt okoztak.

Az adathalászat módszerei

Az adathalászat ravasz és veszélyes módszer, amely során a csalók adathalász üzeneteken keresztül próbálnak információkat lopni a gyanútlan felhasználóktól. Az elkövetők először érdeklődnek az online piactéren meghirdetett termék iránt, majd gyakran egy csomagfeladó felületére emlékeztető adathalász linket küldenek, kérve az eladót, hogy az abban közölt utasításokat követve adja fel az árut (a linkek az esetek zömében a releváns pénzintézet honlapjához hasonló oldalra is elnavigálnak).

Az adathalászok megpróbálják meggyőzni az áldozatot, hogy osszon meg személyes vagy pénzügyi információkat velük. Ez lehet bankszámlaszám, hitelkártya- vagy akár bejelentkezési adatok. A csalók, mint mindig, ebben az esetben is az áldozatok jóhiszeműségét használják ki, akik gyakran megadják ezeket az érzékeny információkat anélkül, hogy észrevennék, valójában csalók hálójába kerültek. Az elkövetők célja az adathalászat során a személyes vagy pénzügyi információk megszerzése, majd ezek felhasználása jogtalan pénzügyi tranzakciókra.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó (mert például csomagküldéssel próbálhatják rászedni)!
  • Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlájára kéri a neve és a bankszámlaszáma (vagy másodlagos azonosítója) megadásával.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie!
  • Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat ímélben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!

A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Az internetes adathalászat és a csalók veszélyesek lehetnek, de tudatos és óvatos magatartással sokat tehetünk az ellenük való védekezésért. Ne hagyjuk, hogy az online tér árnyoldala megzavarjon minket, és mindig ellenőrizzük, hogy kivel és hol osztjuk meg személyes információinkat az interneten! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában