Elfeledve

2023.09.19. 13:55

Névtelen halottak: a Jászkunságban 14 elhunytról nem tudják, ki lehetett életében

Hiába a DNS-vizsgálat, a boncolás vagy a nyilvánosság bevonása, előfordul, hogy így sem sikerül beazonosítani a megtalált holttesteket. Csak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg 14 elhunytról nem tudják, ki lehetett életében.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Máig rejtély, ki lehetett életében az a 20-40 év körüli, sötét hajú férfi, akinek maradványait február 27-én találták meg Szolnok külterületén, a Barázda útnál található erdőben. Iratai nem voltak, így a rendőrség nyilvánosságra hozott személyleírása és ruházata alapján próbálta beazonosítani. Eddig sikertelenül.

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg 14 azonosítatlan holttest ügyében zajlik eljárás. Átlagosan évente 2-3 olyan elhunyt ügyében indul vizsgálat, akinek személyazonossága ismeretlen – tájékoztatott Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Mint elmondta, minden ismeretlen személyazonosságú holttest esetében a közigazgatási hatósági eljárással párhuzamosan körözési eljárás is indul.

A közigazgatási hatósági eljárás keretében hatósági boncolást rendelnek el, melynek során a halál okának megállapítása mellett DNS-mintát is biztosít az igazságügyi orvosszakértő. Amennyiben 60 napon belül nem válik ismertté az elhunyt kiléte, a közigazgatási hatósági eljárás megszűnik, ezt követően a körözési eljárás folytatódik, melynek 90 év az elévülési ideje 

– magyarázta az alezredes.

Mint megtudtuk, az elhunyt személyazonosságának megállapításához  jelentőséggel bír a holttest környezete, a ruházata, a személyleírása, az esetleges műtéti hegek, így a legtöbb esetben fény derül az elhunyt kilétére.

– Amennyiben az azonosítás nem vezet eredményre, tömegkommunikáció,  illetve hirdetmény útján is megkísérlik kollégáim, az elhunyt személyazonosságát felderíteni – mondta a sajtóreferens. Hozzátette, a boncolás után a halál bekövetkezési helye szerinti illetékes önkormányzat temetteti el az elhunytat. A temetés helyét, idejét, végrehajtóit, a parcella- és a sírhelyszámot tartalmazó feljegyzést az iratokhoz kell csatolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában