A jól láthatóság

2023.10.07. 07:35

A biztonságos biciklizésre oktatták a gyerekeket a miklósi rendőrök

A jól láthatóság fontosságára is felhívták a figyelmet a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai a város általános iskoláiban tartott, biztonságos kerékpáros közlekedésről szóló foglalkozásokon október első hetében.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Több helyi általános iskolában ellenőrizték a tanulók biciklijét a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság rendészeti és bűnmegelőzési munkatársai. A rendőrök az őszi–téli közlekedésre való átállás miatt járták az intézményeket. 

– A kollégák először a kötelező tartozékok meglétét ellenőrizték, majd megvizsgálták, a bringa működőképes-e. A gyermekek lelkesen vettek részt a programban. Az egyenruhások nagy örömére a kerékpárok nagyobb hányadát jól felszerelték, és ellátták kötelező tartozékokkal. A rendőrök kiadványt is átadtak a gyerekeknek, amely a bicikli kötelező tartozékait és a biztonságos kerékpáros közlekedés szabályait mutatja be – tájékoztatott Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki a balesetek megelőzése érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosok csak olyan kerékpárral vegyenek részt a közúti forgalomban, amelyeket felszereltek a kötelező tartozékokkal. Hangsúlyozta a látás és a láthatóság szerepét, ugyanis a sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező kocsik fényszórói megnehezítik a közlekedést, ami nagyobb odafigyelést vár el a járművezetőktől. 

A tanulók biciklijét ellenőrizték
Forrás: Police.hu

– A gépkocsivezetők a nem megfelelően kivilágított kerékpárosokat nehezebben veszik észre. Biciklivel éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha azt megfelelően kivilágítják. Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie – sorolta a szóvivő. Mint elmondta, biciklivel alapvetően az úttesten kell haladni, ám ha az út mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és bicikliút, akkor azon kell közlekedni. 

– Kivételes esetben lehetőség nyílik arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen helyzet, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz a minősége nem teszi lehetővé a közlekedést biciklivel. Bizonyos körülmények között megengedett személy szállítása kerékpáron, viszont szigorú szabály vonatkozik a szállítás módjára és arra, hogy hány éves személy teheti ezt meg. Kétkerekű kerékpáron kizárólag pótülésen, vagyis biciklire szerelhető gyermekülésen lehet 10 évnél fiatalabb gyermeket szállítani. Ebben az esetben a kerékpárosnak legalább 16 évesnek kell lennie – hangsúlyozta az alezredes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában