Bárkihez befuthat

2023.10.27. 12:06

A Jászkunságból is egyre több bejelentés érkezik a meghökkentő tartalmú sms-ekről

Az üzenet tartalma szerint csak egy kattintásnyira vagyunk egy probléma megoldásától, de valójában épp azután kerülünk nagy bajba.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az elmúlt időszakban egyre több bejelentés érkezett a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányságra ál telefonhívásokról és be nem fizetett szabálysértési bírságról szóló tájékoztató SMS-ekről.

Mint kiderült, az adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes- és bankkártya adatokat. Az üzenetre kattintva megnyílik az adathalász link – www.ugyintezes-policeportal.com – amelyet egy befizetés funkciójának imitálásával működtetnek.

A Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság mindenkinek felhívja a figyelmét a rendőrség nevében küldött valótlan tartalmú üzenetekre, amelyeket hagyjanak figyelmen kívül, és töröljenek az érintettek, s legfőképp ne kattintsanak az azokban küldött linkre!

Ne kattintsanak az ilyen smsben található linkre!
Forrás: Police.hu

A galériában megtekinthető példaként a csaló üzenete az adathalász linkkel. Az üzenet olvasásakor legyen gyanús a weboldal „.com” domainvégződése (a hivatalos rendőrségi oldalak „.hu” domain tartományi jelzéssel működnek). Amennyiben mégis a linkre kattintana, és a bírság alapját képező „bűncselekmény” megnevezése „engedély nélküli parkolás” vagy „sebességtúllépés” fogjon gyanút, mert a fenti cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában