Jászkunság

2023.10.25. 16:00

Vigyázat! Ősszel síkosak, csúszósak az utak, megváltoznak a járművek tapadási képességei

Az ősz mind a természet színeiben, mind az időjárásban változást hoz, amihez a sofőrök vezetési szokásainak is igazodnia kell.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a közlekedési baleseteket megelőzendő, ajánlásokat, javaslatokat, figyelmeztetéseket állított össze a gépjármű-vezetők számára.

A vezetési stílusban az előrelátásé, az óvatosságé és a biztonságé legyen a főszerep! Mindezek mellett legyen kellően előzékeny, toleráns más közlekedőkkel szemben. A hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottan számolni kell az úttest csúszósságával. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időben jelentős mértékben romlanak. Az esőben a belátott távolság csökken, a levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt, a járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. Az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik, és ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet.

A Jász-Nagykun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának tanácsai őszre:

  • Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!
  • Ellenőrizze a gépkocsi fűtőberendezéseinek működését!
  • Ne használjon 4 mm-nél kisebb profilmélységű gumiabroncsot!
  • Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!
  • Semmit ne tegyen hirtelen!
  • Gázlevétellel és motorfékkel csökkentse a sebességet! Mészáros Géza


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában