Esetgyakorlat

2023.11.06. 14:30

Lángokban állt a gázpalack, az elszánt tűzoltók azonban tudták, mit kell tenniük a szolnoki helyszínen

Önkénteseknek tartottak képzést tűzoltók a napokban Szolnokon. Az eseményen fő témaként szó esett arról, hogy mire kell figyelni, ha az oltást gázpalackok jelenléte nehezíti.

Rimóczi Ágnes

Egy speciálisan erre a célra átalakított gázpalack tüzét olthatták el az önkéntes tűzoltók

Fotó: Németh Ádám tűzoltó főhadnagy

Idén eddig 16 olyan tűzeset történt vármegyénkben, melyek során gázpalackok is nehezítették az oltási munkálatokat, ezek közül kettőnél önkéntes tűzoltók is közreműködtek. Az ismeretek elmélyítése érdekében szervezett képzést a napokban az önkéntesek számára a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Tűzoltók Szövetsége.

– A szolnoki eseményen 18 egyesület 65 tagja vett részt nemcsak a vármegyéből, hanem külföldről is, ugyanis az erdélyi Szentegyháza önkéntes tűzoltói is képviseltették magukat – kezdte a képzés beszámolóját Németh Ádám. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: két elméleti képzés is volt.

Elsőként Varga Zoltán, a Szolnoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka beszélt a kárhelyszíni sérült-ellátás módszereiről. Számos esetben fordul elő ugyanis, hogy a tűzoltóegységek érkeznek először a helyszínre, így a sérültek ellátását nekik kell megkezdeniük a mentők kiérkezéséig. A katasztrófavédelem ennek érdekében szervez rendszeresen Disaster Medic képzéseket, melyen ezen irányú ismereteket ad át a tűzoltók részére.

Varga Zoltán tűzoltó főtörzszászlós beszélt a kárhelyszíni sérült-ellátás módszereiről
Fotó: Németh Ádám tűzoltó főhadnagy

A második előadást Egyed Lajos, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vármegyei Főügyeleti Osztályának vezetője tartotta a gázpalack-tüzek oltásával kapcsolatosan. A szakember nem csupán a leggyakrabban előforduló propán-bután gázpalackokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg, hanem többek között az acetilén gázpalackok oltásának sajátosságairól is beszélt.

– A gyakorlati szekcióban Varga Zoltán az ellátás során használható eszközöket, fogásokat mutatott be, Egyed Lajos vezetésével pedig egy speciálisan erre a célra átalakított gázpalack tüzét olthatták el az önkéntes tűzoltók – tette hozzá az katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában