Csépa/Szolnok

2023.11.28. 19:52

Meghalt Csávóka, aki a gyanú szerint a tippet adta a kegyetlen gyilkossággal végződő csépai akcióhoz

Még nem tudni minden részletet arról, hogy miként öltek meg egy idős asszonyt 2008. november 21-én Csépán, a Béke utcában. Kedden viszont újabb tárgyalást tartottak az ügyben, melyen kiderült, már az a férfi is elhunyt, aki a gyanú szerint tippet adott a rémtetthez.

Mészáros Géza

A keddi tárgyaláson vallomásokról és szembesítésekről készült videófelvételeket tekintettek meg a büntetőügy érintettjei

Fotó: Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tavaly nyáron emelt vádat két negyvenes éveiben járó öcsödi férfival szemben nyereségvágyból, társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt. Az elsőrendű vádlott, akinek a vádhatóság a beismerő vallomására építette fel a vádiratot, beismerte tettét, majd elfogadta az ügyész által indítványozott tizennégy és fél év fegyházbüntetést. A büntetés-végrehajtási intézet munkatársai még az akkori tárgyalást követően a bírósági épületből vitték el, hogy megkezdje a rá kiszabott büntetése letöltését. 

A másodrendű vádlott azonban mindent tagad, ezért az ő vonatkozásában bizonyítási eljárás indult. A tárgyalás-folyam legutóbbi napja kedden volt a Szolnoki Törvényszéken. Dr. Nádor Zoltán bíró az ügyészi és védői indítványokra reagálva videófelvételeket tekintett meg. A nyílt tárgyaláson kivetítőn volt jelen a „Kakas” csúfnevű másodrendű vádlott, a hallgatóság soraiban pedig a felesége, valamint a brutális módon meggyilkolt idős asszony rokonai foglaltak helyet.

A videófelvételek egyike az elsőrendű vádlott elfogását követő, 2020. december 10-i rendőrségi kihallgatást tartalmazta. A férfi ekkor vallotta be, hogy társával betörni mentek Csépára, a 79 éves hölgy házához, ám az események a betöréstől hamarjában eljutottak a rablásig, majd egészen a gyilkosságig. Bevallotta, hogy miközben este bejutottak az ingatlanba, az asszony felkelt és egy nyújtófával igyekezett volna jobb belátásra bírni az illetéktelen behatolókat. Persze az idős, mozgásában korlátozott nőt gyorsan „lefegyverezték”, majd az értékeiről faggatták, később bántalmazták, végül az elsőrendű vádlott szerint az áldozatukat a másodrendű vádlott egy párnával megfojtotta. A tettesek végül két gyűrűvel, az áldozat füléből kiszedett aranykarikákkal és mindössze ezer forinttal távoztak.

A másik mozgókép a két vádlott 2021-es szembesítéséről készült, amely amiatt, hogy a másodrendű vádlott tagadta a részvételét a betörésben és az emberölésben is, eredménytelennek bizonyult. Hamarosan a perbeszédek hangzanak el, ami után várhatóan a másodrendű vádlott vonatkozásában is megszülethet a gyilkosság után tizenöt évvel az (első fokú) ítélet.

A holttest felfedezését követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság indított nyomozást. A nyomozók két évig vizsgálódtak az ügyben, majd felfüggesztették az eljárást. Akkor még elkerülte a figyelmüket az a tény, hogy a gyilkosság éjjelén igazoltattak Csépán, a gyilkosság közelében és idejében egy, a járművénél álló öcsödi férfit, aki szerint az autója műszaki hibás lett, azért vesztegel mellette…

Csak tizennégy évvel később gyanúsították, majd vádolták meg a rablógyilkossággal. Kiderült, hogy az idős asszony szomszédságában egy család lakik, melynek Csávóka becenevű fiatal tagja gyakorta és előszeretettel járt be lopni az idős nőhöz. Aki, féltve az életét, nem jelentette fel a fiút. Mint később kiderült, az egyébként 2009-ben elhunyt Csávóka igen közeli rokona a másodrendű vádlott feleségének. A vádirat szerint ő adhatta a tippet a kétfős öcsödi bandának, hogy az idős asszonynak rengeteg dugi pénze van.

Az elsőrendű vádlott szerint a másodrendű vádlott volt az ötletgazda. 

„Azt mondta a Csávóka, hogy sok pénze van a csépai banyának. Menjünk át, oszt csináljuk meg! – mondta egyik vallomásában. 

Arról is beszámolt, hogy a másodrendű vádlott kocsijával mentek át Öcsödről Csépára a gyilkosság éjszakáján – a járőrök a másodrendű vádlottat igazoltatták a kocsija mellett –, illetve a vád szerint ő fojtotta meg párnával az idős áldozatot...


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában