Tízezrek áram nélkül

2023.11.18. 06:55

Tűzeset: egymilliárd forint kár keletkezett a jászberényi trafóállomáson

A jászberényi transzformátorállomáson történt októberi tűzesetről is egyeztetett szerdán a helyi képviselő-testület. Az ülésen az is kiderült, hogy a területen mintegy egymilliárd forint kár keletkezett, a katasztrófavédelem pedig még vizsgálja a szerencsétlenség okát.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A város képviselő-testületének szerdai ülésen tárgyaltak a küldöttek az október 5-i Jászberény és Jászárokszállás közötti transzformátorállomás tűzesetéről. A szerencsétlenséget annak kapcsán tűzték napirendre, hogy elegendő információt kapjon a városvezetés és a lakosság arról, mit tesz a szolgáltató a károk felszámolása, valamint a település áramellátásának zavartalan biztosítása érdekében.

Bartos Csaba, az MVM-ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. régióvezetője a grémiumot úgy tájékoztatta, hogy olyan helyszíneken, ahol jelentős a lakosságszám, illetve, ipari termelés zajlik, a biztonságos energiaellátás miatt a közelbe alállomást kell telepíteni. A jászberényi létesítmény az ÉMÁSZ egyik leginkább terhelt állomása volt a tűzeset bekövetkeztéig.

– Az alállomás 1994-ben épült, a kapcsolókészülékei ellenben korszerűek voltak, ám szükségessé vált már a felújítás. Október 5-én délelőtt az ÉMÁSZ munkatársai megkezdték az első számú transzfomátor szekunder rekonstrukciót követő üzembe helyezését. 11:51-kor azonban működésbe lépett a tűzjelző, a transzformátor 22 kV-os mezőjében robbanás történt és kigyulladt a cella – idézte fel a tragikus eseménysort a régióvezető, majd hozzátette, az üzembe helyezést végző munkatársak a területet azonnal elhagyták és szabadtérre menekültek. Személyi sérülés nem történt.

A tűz azonban elterjedt és kezelhetetlenné vált a helyzet. Az üzemzavar kezdetekor mintegy 24 900 fogyasztó maradt áram nélkül.

– A probléma elhárításához azonnal hozzákezdtek a szakemberek, s ennek eredményeként a környékbeli települések nagy részén biztosítani tudták a villamosenergiát. Ellenben Jászberény és Jásztelek ellátását gyors intézkedésekkel nem lehetett teljes mértékben megoldani – közölte a vezető.

Bartos Csaba hangsúlyozta: a tűz után a kapcsolószekrények használhatatlanná váltak. A végleges helyreállításról egyelőre nem tudott részleteket közölni, ugyanis az ügyben zajlanak a szakértői vizsgálatok. Azt azonban leszögezte, hogy a kár nagyságrendileg egymilliárd forint.

A tűzeset kapcsán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultunk, ahol megerősítették, folyik még a tűzvizsgálat, ezért arról bővebb tájékoztatást nem adhatnak.

– Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban helyreállt az áramszolgáltatás a városban – erről már Bódis Béla számolt be lapunknak. A jászberényi önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) kiemelte, nem érkeznek hozzájuk olyan észrevételek a lakosság részéről, amelyek áramkimaradással kapcsolatosak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában